Marc Peetermans

Portret: Marc Peetermans

Marc is de technische webmaster van de Grootouders voor het klimaat. In 2022 is hij ook echt grootouder geworden.

Ik wil mee helpen kiezen voor de juiste technologie

Verleden jaar (2022) écht grootouder geworden met de geboorte van het eerste kleinkind Emilia. Ik ben van opleiding burgerlijk ingenieur elektrotechniek. Tijdens mijn 42-jarige carrière heb ik mij vooral beziggehouden met telecommunicatieprojecten en het beheer van grote databanken. Dat heeft ogenschijnlijk weinig met klimaat te maken, maar alle slimme technologieën, die gebruikt worden bij de energietransitie, maken wel gebruik van telecom en databases.

Als lid van Groen sinds 2002 was ik jarenlang verslaggever van de vergaderingen van de partij in mijn gemeente Oud-Heverlee. Na mijn pensionering in 2016 ben ik ook actief betrokken geraakt bij GroenPlus. Eén van de grote acties die ik sinds 2017 heb opgezet, betreft de meetcampagnes omtrent fijnstof. Eerst bij Groen Oud-Heverlee en nadien uitgebreid naar Leuven, Antwerpen en vooral Aartselaar langs de A12. Hiervoor heb ik zelf een mobiele fijnstofmeter voor de fiets gebouwd en later, tijdens de verkiezingscampagne in 2019, een grotere versie met LED-lichtkrant om de meetgegevens aan een groter publiek te kunnen tonen.

Ik ben geëngageerd geraakt bij GvK n.a.v. het plotse overlijden van Jacques Van Gastel, de eerste webmaster van de GvK-website, en ben vanaf september 2019 de technische webmaster geworden. Ik was evenwel al veel vroeger lid van GvK en heb aan bijna alle klimaatmarsen in Brussel deelgenomen. Recent heb ik me ook geëngageerd om de layout en de verzending van de nationale nieuwsbrief te verzorgen.

Zoals je allicht kan vermoeden, ben ik nogal gedreven door technologie, maar in het verleden is veeleer de keuze gemaakt voor de verkeerde technologie. Het beste voorbeeld is de keuze die men 100 jaar geleden gemaakt heeft voor de fossiel aangedreven verbrandingsmotor: ondanks de vele nadelen en extreme well2wheel-inefficiëntie heeft men enorm geïnvesteerd in de verbetering van dit type motor en vooral in de ontginning en raffinage van fossiele brandstoffen en dit tot op de dag van vandaag! Ik ben er zeker van dat als men zelfs een fractie van al die investeringen had gebruikt in onderzoek naar de elektrochemie van batterijen de elektrische mobiliteit allang een realiteit was geweest en dan hadden we nooit de verschrikkelijke ecocide moeten ondergaan die het gebruik van gelode benzine heeft veroorzaakt! Maar met technologie alleen zal men de klimaatverandering niet kunnen terugdraaien. Het kan mits goed overwogen keuzes wel een faciliterende rol spelen.

Marc

Website fijnstofmetingen

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .