videoportret van Marijke Luijkx

Portret: Marijke Luykx

Marijke is een actieve Grootouder van het eerste uur in GvK-afdeling Limburg, op en top oma voor het klimaat, coördineerde de actie ‘Leven op aarde redden nu het nog kan in Genk’. Koen Fossey vroeg of ze iets over haar motivatie wou schrijven en maakte daarmee dit videoportret.

Een leefbare planeet

In januari 2019 overtuigden de kleinkinderen mij om met de jongeren mee te gaan betogen voor het klimaat. Verschillende keren ben ik in Brussel mee gaan betogen met de klimaatbrossers, de jeugd die opkomt voor de leefbaarheid van de planeet. Klimaatverstoring werd een nieuw thema in mijn leven. Ik ben bezorgd voor het leven op aarde in de toekomst.

Tijdens onze dagelijkse wandelingen met de hond zien we tientallen bomen omgewaaid of uitgedroogd liggen. Ook struiken, planten en wilde dieren hebben het moeilijk bij hoge hitte of lange droogte. De natuur kreunt onder klimaatverstoringen.

In onze tuin geven we de natuur meer kans op leven. De grote kleinkinderen hebben er een vijver aangelegd en diverse struiken en bloemen bij geplant. De jonge kleinkinderen geven eten en drinken aan de vogels, de egel en de eekhoorns. Onze 9 kleinkinderen zijn graag bezig in de tuin, de 5 groten om de planten te verzorgen, de 4 kleintjes om er veel te spelen in de zandbak, in hun kamp, hun boomhut en klimbomen. Het is een heerlijke oase om in te ontspannen, maar het schudt mij ook wakker om onze natuur te beschermen.

Daarom steun ik de beweging Grootouders voor het Klimaat. We informeren en sensibiliseren de mensen om de aarde leefbaar te houden. De CO2 -uitstoot moet dringend stoppen. We hebben volgens Marx 2 bronnen op aarde waarmee we ons leven kunnen uitbouwen, 2 bronnen van rijkdom, namelijk de arbeid en de natuur. Het huidige economische systeem, het kapitalisme, is beide bronnen aan het vernietigen.

De natuur kreunt: dagelijks sterven soorten uit, zowel planten als dieren. Waardevolle natuur wordt in een ijltempo vernield, zoals het Amazonewoud. Maar ook in Europa worden bossen en zeeën te weinig beschermd.

En het arbeidssysteem zit niet goed in elkaar. De kloof tussen rijk en arm wordt alsmaar groter. Werkende mensen verarmen. Velen worden ziek door armoede, kanker maar ook door burn-out, een ziekte veroorzaakt door ons arbeidssysteem. Het kapitalisme draait op concurrenMe en winstbejag. Zinvolheid, welbevinden, gezondheid, natuurbehoud zijn totaal ondergeschikt. Dit werkt zeer demotiverend.

In de ranglijst van de 10 toprisico’s voor het leven op onze planeet in de komende jaren vinden we 5 risico’s op gebied van klimaat en milieu. We hebben dus nog een hele strijd te leveren voor gelijkheid, voor een motiverend, gezond arbeidssysteem en voor natuurbehoud. Het klimaat schudt ons wakker om te bouwen aan een maatschappelijk en economisch systeem dat zorg draagt voor iedere vorm van leven op aarde.

Marijke Luykx


Illustratie en video © GvK & Koen Fossey

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .