videoportret Mieke Cosemans

Portret: Mieke Cosemans

Mieke is een actieve Grootouder bij de GvK-afdeling Limburg. Zij is een pure natuurminnende klimaatoma, trekker van het tentoonstellingsproject in Alken. Van haar motivatie maakte Koen Fossey dit videoportret.

Er is maar één Aarde

Ik ben Mieke Cosemans, ik ben 60 jaar, ik woon in Alken en ik ben moeke van vier kleinkinderen, vier jongens. Onze vier Musketiers. Ik vind het heel belangrijk dat er ook voor hen nog een mooie toekomst open staat.

Voordat ik bij ‘Grootouders voor het klimaat was, heb ik me ook al ingezet om zorgzaam te zijn voor onze aarde. Thuis samen met mijn man, het huis goed geïsoleerd, grote regentonnen die zorgen voor ’t water van onze wasmachine en de WC, zonnepanelen, … In school als kleuterleidster was afval sorteren en vooral afval vermijden, mijn stokpaardje. Ik nodigde de kleuters ook vaak uit om hun fiets mee te brengen naar school waardoor bijna elk kind kon fietsen op het einde van de kleuterschool. Ook een
klein groentetuintje nam een belangrijk plekje in naast de klas.

Mijn fiets is mijn steevaste bondgenoot. Ik probeer te leven op het ritme van mijn fiets. Afstanden van minder dat zeven kilometer worden met plezier gefietst. Onze vakantie is : één dag per week een dagtocht maken langs een GR-route. We zijn vorig jaar gewandeld van Aken tot in Ieper. Fiets, trein of bus bracht ons steeds naar het volgende deel van de route. We ontdekten heerlijke plekjes in Vlaanderen.

Ik maakte reeds enkele boekjes die ook onze eenvoudige levenshouding trachten aan de man te brengen:
> Zoek het niet te ver
> Samen w-onderweg !

Ik ben ondertussen ook vaste klant op de boerenmarkt van Alken, ik daag mezelf uit om zonder afval thuis te komen en dat lukt. Die producten komen van de korte keten, zijn inheems en seizoensgebonden, ze zijn biologisch gekweekt. Dat is helemaal mijn ding en het is altijd fijn om met anderen te spreken over de goede dingen die het leven nog lekkerder en mooier maken.

Vorig jaar kreeg ik de kans om samen met 3 andere grootouders voor het klimaat van Alken, workshops te organiseren voor vierde, vijfde en zesde leerjaar van elke school van Alken. Die leerlingen hebben ontzettend inspirerend meegewerkt en creatief geknutseld om een positieve toekomst te garanderen.

> Deze leerlingen kiezen voor meer natuur en meer bossen, voor minder CO2.
> Kinderen drukken uit dat energie besparen kan door … zelf minder energie te gebruiken maar ook door de overheid : voorbeeld : doe de straatlichten uit. Zorg voor hernieuwbare energie.
> Leerlingen zeggen : “Wij willen te voet of per fiets naar school als het veilig is … en als de afstand te groot is met elektrisch vervoer”
> Kinderen huiveren voor de gigantische afvalberg die geproduceerd wordt.
> Maar … ze zijn vooral hoopvol dat we allemaal samen met respect voor het leven op aarde, heel veel kunnen doen.

Het allerkleinste knutselwerkje zal mij mijn leven lang bijblijven : “Mijn wens voor de aarde = dat iedereen inziet dat er maar één is.” Veel ideeën van deze leerlingen zijn echt wel hoopgevend. Ik voel me dankbaar dat ik aan dit project mocht meewerken.

Mijn eigen drijvende kracht is blijven focussen op het positieve. Ik spreek mensen aan die met de fiets naar de winkel komen. Ik toon mijn waardering als ik een mooie bloemenweide zie rond een huis. Ik spreek graag met anderen over de positieve dingen die er gebeuren voor het klimaat.

Mieke


Illustratie en video © GvK & Koen Fossey

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .