IMG_5501 (2)A

Proficiat Anuna, Kyra en alle jongeren! Schitterend werk!

Opnieuw ruim 8000 brossers, ouders, grootouders, wetenschappers en stakers voor de laatste klimaatmars voor de verkiezingen! Met veel ambiance gingen ze er weer voor! “Het klimaat is geen leuze, aan u de keuze!”, dat was het in een notendop. Vrolijk tromgeroffel en het klimaatlied onderstreepten de boodschap. Op Tour & Taxis kregen de initiatiefneemsters én de Grootouders nog eens het woord. Terecht, want na 20 weken actie voeren, staat het klimaat eindelijk echt op de agenda! Wat een prestatie! Dikke proficiat aan onze jongeren die dit voor mekaar kregen! De Grootouders voor het Klimaat zijn bijzonder trots op jullie!

Als we nog even stilstaan bij het ontstaan van die authentieke bottom-up-klimaatbeweging die we als grootouders met hand en tand steunen, dan moet ook dit gezegd…

MEISJES AAN DE MACHT!

met dank aan Greta Thunberg, Anuna De Wever, Kyra Gantois, Adelaïde Charlier en zovele anderen.

Heb je dat ook al opgemerkt? Zoveel jonge vrouwen (meisjes is te denigrerend), die het initiatief nemen in deze wereld?

– Greta, Anuna, Kyra, Adelaïde voor het klimaat… – Schoolstrikes USA, als gevolg van de moordpartijen in de Amerikaanse scholen, een initiatief van jonge vrouwen. – De Stille mars tegen seksueel geweld in Antwerpen…

Is het toeval, of zien we een nieuwe tendens, een nieuwe energie? Tot op vandaag wordt de politiek,  het ageren, de machtsstrijd  gedomineerd door het mannelijke principe: de jager-verzamelaar, die met een grote knuppel zijn tegenstander te lijf gaat, vechten voor je rechten, het aanvallende, het grote gelijk.

Wat we nu zien is het vrouwelijke principe: De moeder, het verzorgende, het verbindende, een meer subtiele kracht…

Is dit de grote switch, die we nu meemaken? Van verdeeldheid naar verbonden leven? Van druk, druk, druk, het immer sneller en beter presteren, steeds grotere huizen, nog blinkender auto’s en verdere reizen naar het terug vinden van ons eigen ritme, meer contact met onszelf, de natuur, echt genieten van “de kleine dingen”? Klassieke muziek, een goede natuurwandeling, een zonsondergang… Plots kan een geluksgevoel je uit het niets zo machtig overvallen…

Van het eeuwige gevecht, het geruzie en beledigen, de oude mannen op Facebook die er op los schelden, ( een gescleroseerde angstige generatie? Bange Blanke man?), naar een respectvol gesprek, ontdekken dat die ander ook ideeën heeft en u kan inspireren?

Van de oude politiek, geleid door machtsgroepen, dikwijls verbonden met de grootindustrie, de olielobby, de chemiereuzen, Big Pharma, naar een politiek die verbindend werkt ? De – cynische – verdelende politici eruit en een nieuwe generatie die het oppakt voor wat  ons echt vooruit helpt? Op weg naar een nieuwe tijd , een kwaliteitsvol leven met echte waarden, wat lucht… letterlijk en figuurlijk.

Als grootouders hebben velen van ons mei ’68 en wat erop volgde nog meegemaakt. Het gevoel dat we een steen in de rivier hebben verlegd, de boot van richting hebben veranderd… Dat gevoel hebben we vandaag ook, “de mensen kunnen het tij keren”. Ze kunnen helpen om  “de wereld”, bij ons thuis, onze straat, school, vriendenkring, maatschappij leefbaarder te maken, met meer echte kwaliteit!

Daarom, jonge vrouwen, dank voor jullie dynamiek, doorzettingsvermogen en het gevoel van hoop dat bij ons oplicht.

HOOP IN BANGE DAGEN.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .