Vrijdag 21 maart protesteerden Grootouders voor het Klimaat en Greenpeace Limburg, samen met een 20-tal andere middenveld- en mobiliteitsverenigingen, op het Martelaarsplein in Brussel. Zij eisten een hogere structurele financiering voor het openbaar vervoer. “Het gaat niet goed met het openbaar vervoer in Vlaanderen en vooral in Limburg” stelde Liesbet Croughs van GvK en woordvoerster van de actie: “De kwaliteit van De Lijn is ondermaats en er worden telkens weer lijnen geschrapt.”
In de voormiddag overhandigde een delegatie een petitie voor beter openbaar vervoer in Limburg aan Vlaams minister voor mobiliteit Annick De Ridder (N-VA). De delegatieleden overliepen de eisen in de petitie en de minister deed haar eigen plannen uit de doeken. Ze vertelde dat ze 400 miljoen euro wil investeren en dat ze een vraaggerichte manier van werken wil hanteren. Het onderhoud was erg kort want de minister moest naar de ministerraad.
Op de middag verzamelden op het Martelarenplein dan een 60-tal actievoerders voor een manifestatie. Koen Peeters van OKRA was gelegenheids-ceremoniemeesteer en gaf het kader: “Wij willen een degelijk, betaalbaar en beschikbaar openbaar vervoer.”

Gevangen in Genk
Er werden enkele getuigenissen gehouden. Lieve Vanhemel van GvK bracht het verhaal van Sandra Moelants: “De 35 jarige Sandra beweegt zich door het leven zonder auto. Ze woonde in Mechelen waar ze met fiets en openbaar vervoer zonder al te grote problemen kon verplaatsen. Sinds enkele jaren woont ze in Genk en is het niet meer vanzelfsprekend om nog ergens te geraken. Zelf haar eigen moeder gaan bezoeken in Mechelen is problematisch.” Dirk Smet van de Verenigde Supporters Openbaar Vervoer schetste de penibele situatie van het openbaar vervoer. Kris: “Ze spreken van basisbereikbaarheid, maar dan wel zonder middelen.”
Busje komt niet
Jana Van Rossem van de actiegroep ‘Zonder Bushalte Straat’ bracht een ontluisterend beeld van de dagelijkse schrapping van buslijnen in de Gentse agglomeratie: “Geregeld staan mensen te wachten aan een bushalte maar de bus stopt niet omdat ze te vol zit. Een volgende bus is dan weer eenvoudigweg geschrapt. Dat gebeurt haast dagelijks en meerdere keren per dag.” Stan Reussen van het ACOD merkte op dat het openbaar vervoer zijn draagvlak verliest: “Daarom voeren wij acties voor de openbare diensten.” En Dirk Smet van Openbaar Vervoer Oostende vertelde het Kafkaiaanse verhaal van Jan De Rijck uit Bornem die probeerde een flexbus te bestellen: “Wat Jan ook probeerde, het lukte niet. Zijn pogingen zijn door de VRT gefilmd.”

Een gelegenheidsbandje met onder meer Dirk Van der Roost, Koen Fossey en Sacha Van Loo zorgde voor een streepje muziek en de tram van GvK-Antwerpen was helemaal naar Brussel gedenderd en zorgde voor animatie op het plein. De excellenties waren ondertussen al met hun dienstwagens verdwenen.


Foto’s: © gvhk.be
Reactie toevoegen