DSC06270B_zondevanvlaanderen1b_169

Protest tegen Ineos in Ronde van Vlaanderen


Op zondag 18 oktober hebben actievoerders een grote banner gehangen aan een iconisch gebouw op het traject van de Ronde van Vlaanderen. Op de banner staat “INEOS Plastiekfabriek, Zonde van Vlaanderen” te lezen. De groep verzet zich onder de campagnenaam “Ineos Will Fall” tegen de komst van een nieuwe plasticfabriek ‘INEOS Project One’ in de haven van Antwerpen.

Verouderde industrie in haven van Antwerpen

De Reus van Horebeke is een meer dan 200 jaar oude windmolen in de Vlaamse Ardennen. “Met de keuze voor dit gebouw verwijzen wij naar de verouderde technologie van de nieuwe installaties in de haven van Antwerpen, die INEOS en de Vlaamse politieke overheden graag incorrect verkopen als ‘State of the Art’-technologie”. De groep stelt dat INEOS blijft vasthangen aan oude Catofin-technologie en zwaar vervuilend schaliegas uit de V.S. ontgint om te leveren aan hun installaties. Zij stellen dat dit in contrast is met concurrerende bedrijven in de haven die wél nieuwe technologie uitbouwen (op basis van Honeywell UOP’s Oleflex technologie) en wél zullen draaien op hernieuwbare grondstoffen uit Rotterdam. “Wij kunnen dit enkel beschouwen als pure misleiding vanuit de haven, de industrie en de politiek.” 

Fossiele marketing binnen de wielersport

De groep vindt het niet kunnen dat INEOS een plaats krijgt in de wielersport en andere sporten. INEOS is tevens hoofdsponsor van Mercedes-AMG Petronas F1 Team, het Britse zeilteam in de America’s Cup en heeft een voetbalteam overgenomen in Nice. “Voorheen werd het de kankerverwekkende en misleidende tabaksindustrie verboden nog te adverteren in de sportwereld. Misschien is het hoog tijd om deze beperkingen ook op te leggen aan de fossiele brandstoffen en plastic industrie; nota bene eveneens kankerverwekkend en misleidend voor het publiek”, stelt de groep achter de campagne. “Door dergelijke klimaatdestructieve bedrijven de wielersport te laten sponsoren, kunnen ze zichzelf een ecologisch etiket aanmeten.”

Vlaanderen investeert in fossiele plastics
De campagne heeft doelbewust actie gevoerd op de Ronde van Vlaanderen rond dit petrochemische dossier. Zo stellen zij dat er tot 16 miljoen euro subsidie zal worden uitgekeerd en er tot een half miljard, door Vlaanderen gedragen, financiële garantstelling komt voor INEOS Project One via Participatiemaatschappij Vlaanderen. “Vooral het feit dat Vlaanderen zich garant stelt voor een risicovol en verouderd project en banken dus duidelijk hun twijfels hebben, getuigt van economische waanzin.” De campagnegroep stelt dat daarbovenop nog komt dat het bedrijf belastingen op import en export ontduikt en kan genieten van miljardenkortingen op hun energiefactuur. “Dit ter ore brengen via de Ronde van Vlaanderen leek ons dé manier om de mensen die begaan zijn met het goede reilen en zeilen van het Vlaamse budget, correct te informeren. De Ronde van Vlaanderen kan of mag geen uithangbord zijn van milieu- en klimaatdestructieve privé-bedrijven die profiteren van de Vlaamse belastingbetaler.” besluit Ineos Will Fall.

Nakende goedkeuring vergunningsaanvraag

De Vlaamse Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie heeft onlangs groen licht gegeven voor de eerste vergunning voor de opstart van de werken. Het is nu aan Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir om een eindbeslissing te nemen. Ineos Will Fall roept op om alsnog de petitie te ondertekenen en om mee je stem te laten horen via www.ineoswillfall.com.

Perscontact : Roeland Ghys – 0493982110


Ook MO* dook deze week in het Ineos-dossier. Lees het MO*-dossier van 15 oktober 2020.


In Frankrijk raakte inmiddels bekend dat de Franse regering bij Engie tussenkwam om een contract ter waarde van 7 miljard dollar af te blazen met een nog te bouwen schaliegasontginningsbedrijf in Brownsville, Texas. De reden is grote bezorgdheid over de enorm vervuilende aard van het bedrijf nu de regering Trump alle milieumaatregelen van de regering Obama naar de prullenbak heeft verwezen. Vooral de enorme methaanuitstoot bij de productie en de opslag van schaliegas staat haaks op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 en de actuele doelstellingen van de EU.

Als het aan de Franse regering, mede-eigenaar van Engie, ligt wordt de deal finaal geschrapt. Zo ver is het nog niet omdat reputatieschade optreedt bij het verbreken van contracttoezeggingen. Anderzijds start de schaliegaswinning in Brownsville pas als de contractanten zich verplichten tot een jaarlijkse afname van minstens 11 miljoen ton LNG gedurende 20 jaar. De installaties worden dan pas gebouwd. Maar de daling van de olieprijzen en de boost van duurzame energie maakt schaliegaswinning al enige tijd onrendabel. Het regent faillissementen in de sector. Geen wonder dus dat de Franse regering niet langer bereid is om in een dergelijk achterhaald energieproject te stappen.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .