210221_wandeling_De_Keer_005 (002)

En het monster keerde weer. Red de Keer !

De Keer is een grote open ruimte tussen het Albertkanaal en de E313, omringd door de woonkernen van Wommelgem, Wijnegem, Schilde, Oelegem en Ranst. De Vlaamse regering wil hier zomaar eventjes 200 hectare landbouwzone herbestemmen voor een gigantische industriezone. Nochtans is er plaats genoeg in de Antwerpse haven…..en heeft de open ruimte de Keer een ontzettend belangrijke rol te spelen in waterbuffering en verkoeling. Teken de petitie !

De protesten tegen de bedreigde open ruimte dateren al van 2004, toen de Vlaamse Regering het ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal) oprichtte en De Keer in het vizier kwam als “zoekzone” voor industriële ontwikkeling. Omdat de verkeersontsluiting van zo’n ontwikkeling op de oververzadigde E313 moeilijkheden opleverde belandde het dossier stilletjes in de onderste lade. Maar een jaar geleden dook het terug op in de beslissingen van de Vlaamse Regering en kwamen de protesten weer op gang. Onlangs lanceerde het actiecomité Red de Keer een petitie en ontfermden Grootouders voor het Klimaat regio Antwerpen zich over de kwestie. Zin om mee te doen of petitie te ondertekenen en/of verspreiden ? Lees onderaan !

200 hectare… dat is evenveel als 400 voetbalvelden samen! Het zou een ramp zijn. Want deze groene open ruimte is erg waardevol voor de hele regio. Zeker met al die maatregelen die we moeten nemen voor de klimaatwijziging, is het al te gek om de Keer nu vol te zetten met industrie. De beste klimaatmaatregel zou juist het voorgoed vrijwaren zijn van de Keer! Daarom verzet het Actiecomité Red de Keer zich, samen met steeds meer sympathisanten.

​Bewoners zowel als bezoekers – te voet of per fiets – waarderen de rust en de natuur in dit prachtige gebied. Enkele grote vijvers (vroegere zavelputten) en boom- en struikpartijen maken van de Keer een gebied met interessante flora en fauna. De vijvers trekken watervogels aan: eenden, aalscholvers, futen, reigers en zelfs de zeldzame ijsvogels. Ook te vinden op de Keer: torenvalk, steenuil, kerkuil en buizerd, zelfs de bedreigde boerenzwaluw, en elk jaar kolonies kievieten. Een amfibieënpoel biedt onderkomen aan de gewone pad, de groene en bruine kikker, de salamander enz. In de rijk begroeide bermen vind je tientallen inheemse bloemen en planten: van sleutel- en dotterbloem, over reigersbek en grootbloemige muur, tot en met moesdistel en knolsteenbreek, je raakt niet uitgekeken. Oude waardevolle rijen knotwilgen vormen het decor.

Teken de petitie

Ook de Grootouders voor het Klimaat hebben de Keer ontdekt. We hebben al een paar keer samen overlegd met het Actiecomité hoe we de Keer kunnen helpen redden. In voorjaar van 2022 nodigen we alle Grootouders voor het Klimaat uit om mee de wandeling te komen inhuldigen; Red de Keer richtte deze met QR-codes in om het gebied beter te leren kennen. De wandeling gaat wellicht door op 19 maart 2022, volg onze kalender om op de hoogte te blijven !
Intussen kunnen we natuurlijk al wel de petitie ondertekenen en ons abonneren op de nieuwsbrief. En we kunnen ook al onze vrienden en kennissen aansporen om hetzelfde te doen – simpelweg door op de facebookpagina van Red de Keer het bericht over de petitie te delen. Zin om mee te werken ? Mail naar reddekeer@live.be.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .