petitie-banner Zennebeemden Bos BBCCDD

Red het Zennebeemdenbos in Mechelen

Vlaanderen heeft meerdere Groene Delles, zo blijkt. Ook in Mechelen wordt immers een waterrijk natuurgebied bedreigd door een GRUP uit 2008 in een voormalige groene zone langs de Zenne, waar Plopsaqua nog snel een waterpretpark wil realiseren vooraleer het GRUP mogelijk wordt herzien. Dat gebied heet het Zennebeemdenbos.

Het Zennebeemdenbos ligt ten zuiden van Mechelen.

Onder leiding van Jan De Coster ontstond prompt een actiegroep van gealarmeerde burgers. Ze startten de campagne Red het Zennebeemden Bos uit de handen van de Plopsa-groep met deze online-petitie. Doe mee en teken de petitie!

Op de Zennebeemdenbos website de volgende toelichting bij de actie:

De plannen voor Plopsaqua in het Zennebeemden Bos zijn er gekomen mede dankzij de invoering van een GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) in 2008. Voordien was dit gebied immers groene zone. Er was onvoldoende onderzoek gedaan naar de milieu impact, een zogenaamde MER (Milieu Effecten Rapport). Plopsa profiteert nu van deze situatie door een waterpretpark te plannen in het gebied. Bovendien loopt er nu een nieuw onderzoek om het oude GRUP te vervangen. Plopsa wil het resultaat van dit onderzoek niet afwachten en de plannen nog snel erdoor duwen. Het stadsbestuur van Mechelen faciliteert deze situatie om de economische belangen van Plopsa niet te schaden. De Stad Mechelen heeft immers een nieuw zwembad nodig, en ziet hierin een opportuniteit om zich te verbinden aan de commerciële belangen van Plopsaqua.
Alternatieve pistes voor het stedelijk zwembad zijn niet voldoende onderzocht. De optie voor het Zennebeemdenbos is gekozen omdat het makkelijk en goedkoop is. En zo moet er alweer bos verdwijnen omdat het goed uitkomt voor Stad Mechelen. Dat er hierdoor opnieuw een waardevol stuk natuur verdwijnt, is van ondergeschikt belang.

Waarom is het belangrijk?

In het nieuwe GRUP onderzoek wordt het Zennebeemden Bos omschreven als een aaneengesloten natuurgebied en een deel van de Zennevallei met belangrijk waterbergend vermogen. Het natuurgebied is honderden jaren oud en werd reeds weergegeven op de Ferrariskaarten. Vandaag is het een habitat voor vele wilde dieren, als reeën, uilen, vossen, trekvogels en heel veel vleermuizen.
Het is een belangrijke groene oase in de stad die tijdens de recente lockdown nog maar eens heel belangrijk is gebleken voor de bewoners van Mechelen Zuid.

Hoe het resultaat van de petitie overhandigd gaat worden:

Op zaterdag 10 oktober komt er een persconferentie met overhandiging van de handtekeningen in het Zennebeemdenbos. De petitie is gericht aan zowel het stadsbestuur van Mechelen als aan de Vlaamse Overheid. Het gaat immers om een GRUP. Op het event kan door de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn, enkel politici en de pers. Sympathisanten van het Zennebeemden Bos kunnen wel aanwezig zijn via livestream vanaf 11u30. Zo kunnen ze toch alles volgen.


Het lijkt erop of een nieuwe test in de maak is voor het Blue Deal beleid van minister van omgeving Zuhal Demir… De Grootouders duimen voor een bosvriendelijke afloop!

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .