Leven redden op aarde, nu het nog kan

een reizende tentoonstelling, samengesteld door GvK

Leven op aarde redden nu het nog kan is een tentoonstelling over de klimaatcrisis en haar oplossingen. In Limburg hebben de Grootouders zo’n tentoonstelling al met veel succes georganiseerd in scholen en bibliotheken in Genk, Alken, Hasselt… Het materiaal is heel geschikt om gesprekjes uit te lokken. In Limburg hadden grootouders zich daarop ernstig voorbereid. De jonge of oudere bezoekers vooral zelf aan het woord laten was de boodschap.

De Grootouders zijn ervan overtuigd dat dit mooie materiaal ook elders kan dienen.

  • In de bibliotheek van Genk vond de eerste tentoonstelling in 2021 plaats, nog in volle coronatijd. Lees het verslag daarover.
  • Hier staat een belevenisverslag van een klimaatopa uit Alken die actief had meegewerkt. Je vindt daar ook een kort filmpje van de tentoonstelling in die gemeente.

In Alken werden er oprolbare borden gebruikt: na een eerste algemeen deeltje zijn er zeven klimaatthema’s in uitgewerkt met telkens 3 panelen. Het derde paneel gaat iedere keer over de plaatselijke situatie in Alken. Dat rolbord kan je gewoon weglaten of je verzamelt plaatselijk materiaal zoals foto’s, klimaatplan, cijfers, uitdagingen enz. Misschien krijg je zoals in Sint Truiden van je stad of gemeente een subsidie om het plaatselijk materiaal te presenteren.

Voor Hasselt werd er een reeks van 6 grote doeken gemaakt. Je kunt ze hieronder in een kort filmpje bekijken zoals ze in Hasselt stonden. De doeken zijn geschikt voor grote binnenruimten en voor buiten. We beschikken over twee sets tentoonstellingen die niet plaatsgebonden zijn. Die nieuwe doeken kan je uitlenen.

Interesse om dit materiaal in jouw stad of gemeente ten toon te stellen? Neem contact op met levenredden@grootoudersvoorhetklimaat.be. Liesbet heeft intussen heel wat ervaring opgedaan met haar Limburgse grootouders; ze kan je heel wat tips geven.