GroeneDelleDSC05606_169

Redt Zuhal Demir de Groene Delle ?

Een opvallend commentaar in De Standaard van 30 juli : commentator Lieven Sioen vraagt zich namelijk af of de Groene Delle deel wordt van de Blue Deal. De Blue Deal, dat is het Vlaams Waterplan dat Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir onlangs heeft voorgesteld : maak de natuur natter, doorbreek de verharding, hergebruik water, vorm weilanden om tot moeras. “Minister Demir heeft met haar Blue Deal een grote stap gezet voor een droogtebestendiger Vlaanderen”, zo lezen we.

Maar volgens de commentator moet wie a zegt ook b zeggen. Wat met de ontstuitbare betonnering van Vlaanderen ? Wat met de 7 ha per dag aan open ruimte die verloren gaat ? Wat met het feit dat de Vlaamse Regering het maar niet eens wordt over hoeveel ze eigenaars van onbebouwde bouwgrond moet vergoeden : aankoopprijs of marktwaarde-prijs ? “Pas als Demir dit dossier vlot trekt, zal ze echt een onuitwisbare stempel gedrukt hebben op het Vlaamse landschap”.

En dan doemt de Groene Delle op. “Intussen valt er wel een tussenstapje te zetten richting een natter Vlaanderen”, aldus de commentator. “Aan het Albertkanaal in Lummen ligt een mooi stuk moeras. Het is bij uitstek het soort natuur waarvan de Blue Deal er meer wil creëren. Is het dan niet ongerijmd dat net van deze groene spons 23 ha gebetonneerd wordt tot industriezone? Waar wacht Demir op om de Groene Delle te redden ?

Kantelpunt

De Groene Delle is in meerdere opzichten een belangrijk en bijzonder krachtig dossier aan het worden. Toen in mei 2020 de Vlaamse Regering het RUP ‘Zolder-Lummen-Zuid’ voorlopig vaststelde, zagen met de klap de “dwaze grootouders voor het Klimaat” het levenslicht. Elke maand vatten ze tijdens de gemeenteraad post aan het Hasseltse stadhuis. Drijvende kracht Liesbet Croughs van de “dwaze grootouders” : “deze actie maar ook onze natuurwandelingen zorgen ervoor dat de Groene Delle hoog op de agenda blijft. Nog tot 7 augustus kan bezwaar ingediend worden, ik ben benieuwd hoeveel het er uiteindelijk zullen zijn.”

Liesbet Croughs van Grootouders voor het Klimaat Limburg, een van de drijvende krachten achter de “dwaze grootouders” voor het behoud van de Groene Delle

In elk geval zet de Groene Delle een en ander in beweging. Zo zorgde Unizo-Limburg al voor barsten in het werkgeversfront. “De afspraak die 10 jaar geleden rond de Groene Delle gemaakt werd, dat zouden we nu niet meer doen. Dit gaat om waardevol natuurgebied dat belangrijk is voor onze waterhuishouding”, zegt Unizo- voorzitter Bart Lodeweyckx in De Standaard van 10 juli “De tegenstelling ecologie en economie is totaal achterhaald, open ruimte en natuur zorgen direct en indirect voor ontzettend veel werkgelegenheid”, aldus nog Bart Lodeweyckx. De voorzitter ziet Limburg zelfs al koploper in het realiseren van de Green Deal.

Volgens Liesbet Croughs staat minister Zuhal Demir voor een loodzware beslissing. “Hoe geloofwaardig is haar droogtebeleid als de minister straks waardevol moerasgebied laat volbouwen ? Of omgekeerd : hoe mooi zou het zijn als hier in Limburg de Blue en de Green Deal hand in hand gaan ? De Groene Delle zit op meer dan één vlak op een kantelpunt.”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .