Fotograaf: Inge Kinnet

Réginald Moreels

Met Reginald Moreels, humanitair chirurg, krijgen we er niet zomaar een ambassadeur bij, maar iemand met een engagement van een zwaar kaliber.

Reginald Moreels studeerde in Gent, werd chirurg in Oostende, richtte mee de Belgische tak van Artsen zonder Grenzen op, was er tot 1994 voorzitter van, zat in de senaat, werd in 1995 staatssecretaris en minister van Ontwikkelingssamenwerking, zetelde in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Hij was actief in de CVP, de VLD en de CD&V, maar is ook na die politieke periode actief en gedreven gebleven. Hij vertrekt nog regelmatig op missie in conflictgebieden in Afrika. Daar opereert hij en leidt hij lokale chirurgen op. Hij komt regelmatig op tv en in de media.

Zijn motivatie formuleert hij kort en kordaat: “Ik wil meedoen aan de klimaatstrijd, maar verkies voor het behoud van de natuur te strijden. Klimaatwijziging en wereldepidemieën zijn maar symptomen van de almachtige wraak van de natuur.

Op 19 maart schreef hij nog in MO* over de huidige gezondheidscrisis, vanuit zijn ervaring met Ebola. Hij eindigt met deze woorden:

Deze COVID-19 epidemie en andere epidemies uit vorige decennia tonen aan hoe broos ons economisch, financieel systeem artificieel werd als gevolg van een marktfundamentalisme en een ongebreideld productie- en consumptiemodel, aangemoedigd door de giganten van de informatica.

Een medische epidemie heeft impact op alle maatschappelijke sectoren en gedragingen. Wij functioneren meer en meer in een gemondialiseerde wereld, maar we moeten aanvaarden dat elke schakel die hapert dit allesomvattend wereldsysteem als een pudding doet ineenzakken.

Het enige voordeel van onze quarantaine is dat we wat tijd hebben om erover na te denken. Zonder enige morele pretentie mag ik wel stellen dat wat minder competitiedrang, wat minder vrekkige geldzucht en wat meer dagelijkse solidariteit ons allemaal deugd zouden doen.

Dokter Réginald Moreels, humanitair chirurg.

Welkom, Réginald Moreels.


Foto met toestemming van de fotograaf Inge Kinnet.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .