Regio Antwerpen

collage van activiteiten Regio Antwerpen

Met de Regio Antwerpen van de Grootouders (GvK-regio Antwerpen) richten we ons tot leden en sympathisanten uit het Arrondissement Antwerpen (zie wikipedia). Grosso modo gaat het over de regio van de stad Antwerpen met de brede rand ten noorden, oosten en zuiden van de stad errond.

In de afdeling Regio Antwerpen richten we ons hoofdzakelijk op het openbaar vervoer en de vervoersarmoede enerzijds en bedreigde natuur en open ruimte anderzijds. Hieronder een greep uit onze dossiers.

Openbaar vervoer in Antwerpen

Eind 2020 raakte bekend dat De Lijn de populaire tram 7 van het Eilandje tot Mortsel wilde afschaffen. GvK regio Antwerpen schakelde zich in in het verzet. Meer en kwaliteitsvol openbaar vervoer is niet enkel nodig om de files te bestrijden maar ook noodzakelijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien is openbaar vervoer bij uitstek sociaal en laagdrempelig wat maakt dat de strijd om openbaar vervoer een mooi voorbeeld is van een sociale transitie. We maakten indruk met filmpjes van onze ambassadeurs Warre Borgmans en Janine Bischops. Later zetten we onze schouders ook onder het tramdossier “De Keerlus” in Deurne.

Natuur beschermen

Onze Regio Antwerpen zoekt ook aansluiting bij burgerinitiatieven die de natuur en de open ruimte beschermen. Zo hielden we ons intensief bezig met bedreigde natuur in “De Kleiputten” in Boom en de Saffierstraat in Berchem en bedreigde open ruimte in “Zevenhuizen” in Lint, “De Keer” in Ranst en de luchthaven van Deurne. We dienden mee bezwaarschriften in en gingen wandelen of fietsen in deze bedreigde gebieden, waarbij we de plaatselijke burgerinitiatieven een hart onder de riem staken door bijvoorbeeld ambassadeurs van GvK in te schakelen. We vierden de Dag van Moeder Aarde op 15 augustus 2022 in Zevenhuizen, Lint.

 

Onze vergaderplek is de Peperfabriek (Breughelstraat 31-33 in 2018 Antwerpen). Daar ontmoeten we verschillende andere groepen en ontstaan samenwerkingen. Met Tafels van Vrede bijvoorbeeld, die gesprekken organiseert over milieu en klimaat waarbij men ook mensen met een migratieachtergrond wil bereiken. Zo ging een van onze klimaatoma’s wandelen met kinderen met een migratieachtergrond waarbij ze vertelde over de stad, de haven, het milieu en haar angst voor de klimaatcrisis.

Zin om mee te doen en onze groep te versterken? Of heb je dossiers waarvan je vindt dat ze de steun van GvK verdienen ? Mail dan gerust naar antwerpen@grootoudersvoorhetklimaat.be.

 

Enkele berichten uit de regio: