Ineos-2-700x394

Roep je bank op om investering in bodemloze put Ineos te stoppen

Over de bodemloze put van Ineos gaat het nieuwe rapport van Fairfin dat op 18 december werd gepubliceerd. Als het chemiebedrijf Ineos zijn zin krijgt, bouwt het een nieuw plasticbedrijf in de Antwerpse haven onder de naam Project One. Maar er is behoorlijk wat controverse over de ecologische impact van het project. De productie van Project One is immers gebaseerd op buitenlands schaliegas, een enorm vervuilende grondstof. Ook het productieproces zelf belooft zeer vervuilend te worden. Meer daarover in onze eerdere bijdragen over Ineos.

Het gloednieuwe onderzoek van Fairfin stelt nu ook de economische haalbaarheid van Project One in vraag. Het project staat economisch gezien echt op los zand. Er is nu al een wereldwijde overproductie van plastics. Bovendien is de kans groot dat nieuwe milieureglementeringen de productiekosten aanzienlijk doen oplopen. Toch investeren banken nog volop in het bedrijf. BNP Paribas, ING, Deutsche Bank, KBC en Belfius financierden Ineos sinds 2016 voor meer dan 3 miljard euro.

FairFin roept BNP Paribas, ING, Deutsche Bank, KBC en Belfius dan ook op om Ineos niet langer te financieren.  Ook klanten en burgers kunnen de banken daartoe aansporen, door hun bank te laten weten dat financiering van Ineos zowel ecologisch als economisch onduurzaam is. De tool daarvoor vind je hier op de website van Fairfin. Werk je liever via facebook? Dan vind je hier het online event waar je terecht kan.

Het rapport van Fairfin brengt ook aan het licht hoe Ineos bovendien rekent op publieke middelen, via een erg hoge waarborg en subsidies, waaronder gratis emissierechten. Anders gezegd, de Vlaamse regering wil de belastingbetaler een ecologische en economische bodemloze put laten vullen. Fairfin roept de overheid dan ook op om te stoppen met het subsidiëren van dit bedrijf. Het is compleet onverantwoord om het geld van de belastingbetaler te dumpen in een project zoals Project One.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .