RoyRemmen_169

Roy Remmen

Roy Remmen is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, met een passie voor de eerstelijns-gezondheidszorg en gastprofessor aan de Universiteit van Hasselt. En hij is ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Roy Remmen is huisarts in hart en nieren en werkt meer dan 30 jaar in een landelijke en interdisciplinaire groepspraktijk op de grens van Nederland en België. Hij leidt er huisartsen, studenten geneeskunde en praktijkverpleegkundigen op. Met deze tekst motiveert hij zijn ambassadeurschap bij de Grootouders:

Ik ben huisarts geworden in een dorp met veel natuur. Wat in de jaren 80 nog een landelijk dorp was, wordt snel een buitenwijk van de centrumsteden. Maar wel met belangrijke landbouw en veeteelt. Per elke inwoner zijn er in dit dorpje twee melkkoeien, 30 varkens en bijna 200 mestkippen, opgeslagen in containers, met een enorme druk op de natuurlijke omgeving. Hectaren akkerland worden vol gespoten met pesticiden, ernaast liggen stukjes natuur. Het gaat hier om grote belangen en veel centjes en een flink deel van mijn patiënten eten er boterhammen van. In mijn universiteitsstad Antwerpen zijn gelijkaardige problemen. Verkeersdrukte, de haven en vooral veel mensen samen. Er kan niet veel druk op het eco-systeem meer bij.

Als huisarts heb ik het voorrecht heel dicht bij mijn patiënten te staan. Ik hoor en ik zie wat hen beweegt en waar ze gelukkig en ziek van worden. Hoe verder ik kom in mijn leven, hoe duidelijker het wordt dat juist de verbinding die mensen hebben met hun natuurlijke omgeving, hen gezond of juist ziek maakt. De Covid-19-crisis maakt dat nog duidelijker. Denk eens aan onze ouderen in kamertjes in woon- en zorgcentra. Veel te klein en warm in de zomer, en een gevangenis in de pandemie. Of als ze thuis wonen, vaak de eenzaamheid en het snakken naar echt contact als ze de deur niet uit kunnen.

Onze nakomelingen groeien op in het verhaal van deze mooie, rijke, maar ook volle, vuile en drukke wereld. Ik wil als ambassadeur werken aan de betere wereld van morgen. Dat is nu urgent en daar hebben zij recht op.

Hartelijk welkom, Roy Remmen!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .