Actie FFF aan stadhuis van Gent

21 maanden betoogd voor het Gentse stadhuis

Aan de pui van het Gentse stadhuis staat ze elke vrijdag een paar uur met haar bordje en spandoek. Sandrine Mairesse. In het begin, oktober 2020, stond ze alleen, een paar weken later kwam Lieve Ferdinande naast haar staan. Dat doen ze op vrijdag 24 juni 2022 voor de laatste keer. 21 maanden voerden ze actie, bescheiden maar hardnekkig.

Vaak staan ze er samen met anderen: FFF’ers (Fridays for Future), leden van andere milieu- of klimaatgroepen (zoals Extinction Rebellion, het Gents MilieuFront), GvK’ers of toevallig passerende sympathisanten. Ze praten met voorbijgangers, maar klampen niemand aan. Toeristen spreken hen aan, vertellen over hun bekommernissen, frustraties en angsten, hoe het in hun land gesteld is met klimaatinspanningen.

Zulke kleine niet-provocerende acties zijn niet futiel of naïef. Dat we ondertussen genoegzaam weten dat de klimaat- en biodiversiteitscrisis reëel en bedreigend zijn (of is, want al onze wereldcrises hangen samen) is voor de samenleving blijkbaar niet voldoende om tot maatregelen te komen die een beetje naar de maat zijn van het probleem. Dan mogen we er op straten en pleinen op gewezen worden hoe dringend de kwestie is.

Terwijl we met ons hesje naast hen staan, rijden in de hitte continu bussen voorbij, brult de compressor van de bouwwerken aan de overkant monotoon, wordt er afbraakpuin gestort dat horen en zien vergaat. Gelukkig hebben ze allebei een krachtige stem waarmee ze geduldig uitleggen waarom ze dit doen: dat elke inspanning om mensen bij de klimaatproblematiek te betrekken een stap vooruit is.

Op 24 juni voeren ze de laatste keer actie op deze plek. Sandrine is afgestudeerd, voor zover een zangeres ooit stopt met studeren, en verhuist naar Brussel. Van die laatste keer willen de Grootouders een markante dag maken. We zullen erbij zijn in onze hesjes om de actievoerders te bedanken voor hun inzet en om iedereen die begaan is met de volgende generaties een hart onder de riem te steken.

Vrijdag 24 juni 2022 van 10.30 tot 12 uur, voor het bordes met de toegangstrap van het stadhuis van Gent aan de Botermarkt. Kom je ook?

Sandrine houdt af en toe haar bordje “Ons huis staat in brand” wat hoger. En kijk, er komt een brandweerwagen voorbij. Hij stopt, de brandweerman draait zijn raampje open, informeert even en lacht vriendelijk. Nee, het stadhuis staat niet in brand. Niet letterlijk. Helaas ook niet figuurlijk.

Sandrine en Lieve voor het Gents stadhuis, terwijl een brandweerwagen stop

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .