DwaalwereldVanSaralinde

De dwaalwereld van Saralinde (Linda van Mieghem)

Linda van Mieghem, ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat schreef dit boek met ons in gedachten (daarover straks meer). De Dwaalwereld van Saralinde is een fantasievol verhaal over respect voor de aarde, vriendschap, gevoelens en een zoektocht naar identiteit. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar… en voor grootouders, wegens de vele aanknopingspunten voor gesprek die dit prachtige boek biedt.

Frans Swartelé, Grootouder, kinderrechtenman en bezieler van Wereldscholen Alken, was behoorlijk onder de indruk. Hij schreef er dit over.

Gisteren de tekst ontvangen. Vandaag uitgelezen! Ik heb een paar keer moeten stoppen met tranen in de ogen. Wat een vertelkracht, wat een boodschap, wat een inspirerend verhaal, sterk verbonden met ieder vezel van je lichaam.

Proficiat, Linda.

Het is een mooi boek, meeslepend, ontroerend, midden in de actualiteit. Wat een fantasie. Wat een denkkracht.

Linda, je neemt ons mee op avontuur, precies alsof wij zelf in het verhaal terecht komen. Sterke organische opbouw. De hoofdstukjes worden uit elkaar geboren, volgen elkaar verrassend op en vormen een krachtig geheel, waarin ernst en humor met elkaar in evenwicht zijn.

Het is ook een spannend boek. Wat staat er nog allemaal te gebeuren? Hoe zal het aflopen?

Het boek ademt een authentieke, sterk persoonlijk doorleefde mens- en maatschappijvisie. Het is een kleurrijk schilderij dat je meesleept in de golven van het verhaal. Het is een filosofisch boek dat zich dan ook uitstekend leent tot ‘filosoferen met kinderen’ thuis, in de klas, bibliotheek of jeugdbeweging.

Linda stelt boeiende, uitdagende vragen. Ik formuleer er hier enkele.

Hoe is onze relatie als mens met de ons omringende natuur en de wereld van het dier? Zijn wij, mensen, een gevaar voor de dieren, voor de natuur? Hoe ontsnappen uit een onderdrukkende werkelijkheid? Hoe staan de droomwereld, de wereld van verlangens en de wereld van de werkelijkheid tegenover elkaar? Hoe loskomen van ongewenste invloeden en verleidingen? Hoe omgaan met de dood, pijn en afscheid nemen? Waaruit bestaat mijn identiteit? Wat hebben mens en dier gemeenschappelijk? Welke multiculturele invloeden spelen daarin mee? Wie ben ik? Ben ik een meisje, een jongen? Een dier? Hoe situeer ik mij in het bredere geheel? Hoe lang leeft een mens? Wat kan ik veranderen? Wat niet?

Linda slaagt erin belangrijke thema’s en de uitdagingen van het leven op een boeiende manier, poëtisch tot uiting te brengen.

(Frans Swartelé)

Er is meer. Dit boek heeft aanleiding gegeven tot een project. Als u zich het boek via deze site aanschaft, gaat 6 € naar het project Dwaalwereld waarmee jij en Grootouders voor het Klimaat enkele lokale ecologische projecten steunen die de biodiversiteit- en klimaatcrisis tegengaan. Meer informatie over dat project vind je hier. Bestellen kan via dit formulier.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .