boekcover 'Duurzaam beleggen' op achtergrond

Er is nu een boek over duurzaam beleggen

Een Vlaams boek nog wel, van de hand van twee mensen die professioneel thuis zijn in deze materie. ‘Laat je geld renderen voor jezelf en de wereld’ is de ondertitel. In duidelijke bewoordingen, toegankelijk geformuleerd, geen ‘bankierenjargon’, worden dingen nauwkeurig uit de doeken gedaan.

Eind ’24 mocht ik het boek ontvangen en daarna zag ik het tentoongesteld op onverwachte plaatsen, wat op een ruime interesse kan duiden. In een Limburgse onafhankelijke boekhandel zag ik de gele cover in de etalage waar je meestal poëzie en literatuur ziet. En vorige week in de bio supermarkt, bij tuiniers- en kookboeken. Ik was benieuwd of ‘duurzaam beleggen’ niet naast ‘belegde broodjes’ lag, maar die verkopen ze niet.

Uitgangspunt van het boek: als je verder wil kijken dan naar het persoonlijke, maximale, onmiddellijke geldgewin kan je een verschil maken voor de duurzaamheid in de financiële wereld en de (wereld)economie, zonder dat daarmee je financieel rendement aangetast wordt. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Daar wordt een korte omschrijving van gegeven bij de definitie van duurzaam beleggen, vooraan in het boek (pagina 41, tweede alinea).

De geschiedenis van duurzaam beleggen is veel ouder dan vaak wordt gedacht. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen mensen die duurzaam beleggen, hun motivaties, financiële producten, de verschillende trends en evoluties. Ons land kende de laatste jaren een stormachtige groei in duurzame beleggingsfondsen: van minder dan 10 miljard in 2013 naar 144,5 miljard eind 2023.

In deze context moet ‘de strijd tegen greenwashing’ begrepen worden. Het succes van duurzaamheid in de financiële wereld leidt blijkbaar ook tot inflatie van begrippen, regels, intenties en einddoelen. Daar moet wat tegen gedaan worden (regels voor producten en marketing, toezicht door de overheid, …) en daar schenkt het boek aandacht aan.

Nog zo’n onderwerp: ETF’s of passieve beleggingsfondsen. Daar had ik persoonlijk nauwelijks van gehoord, en wat ik er van wist trok me niet zo aan. Passiviteit vond ik niet bij een geëngageerde belegger horen. Beschrijving in het boek leert dat hier genuanceerd over gedacht kan worden, want er bestaan ook duurzame ETF’s.

Het boek lijkt me een echte aanrader voor wie bewust wil omgaan met zijn centen, omdat het duidelijk omschrijft wat -tegenwoordig- voorhanden is om er mee aan de slag te gaan. Maar de definities die worden opgebouwd en geformuleerd maken het ook tot een naslagwerk voor wie wil weten wat er achter zijn horizon ligt/beweegt/loopt. Het laatste hoofdstuk beschrijft kort 8 voorbeeldportefeuilles.

Het laatste nawoord luidt: praat erover. ‘Belgen praten niet graag over geldzaken.’ Dat vind ik een understatement, want Belgen praten ook niet graag over politiek of over seks. (Of zou dat eigenlijk hetzelfde zijn?)

Jan van Reusel (lid werkgroep ‘onze centen’ van de Grootouders voor het Klimaat)


cover van het boek 'Duurzaam beleggen'

Duurzaam beleggen – Laat je geld renderen voor jezelf en de wereld, Siem de Ruyter en Jasper Vekeman: 240 pagina’s €24,99, EAN 9789401441223, Uitgeverij Lannoo, Tielt

De auteurs Siem de Ruijter (UCLL, Leuven) en Jasper Vekeman (financieel journalist) zijn ook oprichters van de Duurzaam Beleggen Academy

De werkgroep onzecenten.be van Grootouders voor het Klimaat publiceerde voor de campagne ‘Onze spaarcenten voor hun toekomst’ de gratis gids (34 p.) ‘Op weg naar duurzaam sparen en beleggen‘.


Illustratie: boekcover © uitgeverij Lannoo op achtergrond van Jeremy Bishop (Unsplash)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .