Mijn vrouw en ik slapen in een slaapkamer die tachtig jaar oud is. In ons bed is mijn vrouw nog gemaakt door haar ouders. We hebben de hele slaapkamer door een vakman opnieuw laten politoeren. Dat heeft meer gekost dan een nieuwe bij Ikea. Maar er is ook zoiets als emotionele waarde. Iets van je ouders blijven gebruiken. Mijn vrouw doet dat veel plezier. Voor haar heeft die slaapkamer zeer veel waarde. Net zoals de massieve tafel in haar werkhoek. Die heeft haar grootvader nog tweedehands gekocht.
Onze oudste dochter en haar man slapen in een nog oudere slaapkamer. Ze is meer dan een eeuw oud en ze is door de overgrootvader van mijn vrouw zelf gemaakt. Hij heeft die in massief hout met mooi inlegwerk gecreëerd. In zijn tijd produceerden de ambachtslieden de dingen voor de eeuwigheid.
Energiebesparing
Om nieuwe meubels voor een slaapkamer te maken heb je naast hout en andere grondstoffen ook energie nodig. Veel energie. En daarbij wordt natuurlijk weeral CO2, dat beruchte broeikasgas, uitgestoten. Bij de productie van slaapkamermeubelen wordt gemiddeld evenveel CO2 in de atmosfeer gebracht als per passagier door een vliegtuig dat van Brussel naar de Griekse hoofdstad Athene vliegt. En dat is toch een flinke afstand. Ruim 2700 km. Bij hergebruik spaar je dat uit. En in het geval van onze slaapkamer geef je nog werk aan een vakman. Die heeft daarbij vooral zijn handen en zijn eigen energie gebruikt.
Fast furniture
Ergens in de vorige eeuw werd een nieuwe trend in meubels gepromoot. Grote bedrijven begonnen goedkope meubels met een korte levensduur te produceren, gemaakt van multiplex en andere goedkope materialen. Fast furniture ontstond: men stimuleert de vlugge vervanging van meubels. Van hout dat afkomstig is van (dikwijls illegale) ontbossing, worden goedkope bedden, kasten, stoelen en tafels gemaakt. Die ontbossing is erg schadelijk voor het klimaat. In de bomen en onderbegroeiing zit namelijk veel CO2. Herinner je de lessen biologie. Planten en bomen zijn eigenlijk groene fabriekjes. Door de fotosynthese halen ze het broeikasgas CO2 uit de lucht en ze geven in de plaats zuurstof. Bij ontbossing komt de CO2 geleidelijk weer in de lucht en draagt bij tot het broeikaseffect, tot overstromingen, droogte, bosbranden…
Ontbossing is wereldwijd verantwoordelijk voor een kwart van de extra opwarming. Drie kwart komt door het verbranden van kolen, olie en gas. Dus die trend van fast furniture heeft een verwoestend effect op ons milieu en klimaat.
Kringloopwinkel
Ik ben heel blij dat we in Vlaanderen over zoveel kringloopwinkels beschikken. Die geven veel meubelen en andere spullen een nieuwe leven. Dat spaart veel hout en andere grondstoffen en energie uit. Zelf heb ik geen meubelen gekocht in de kringloopwinkel. Ik heb wel heel wat overbodige spullen naar de kringloopwinkel gebracht, toen we van onze rijwoning verhuisden naar een appartement.
Die kringloopwinkels zijn dus goed voor het milieu en het klimaat. Daarnaast zorgen ze voor sociale tewerkstelling. Ik ga soms naar de Kringwinkel in de Antwerpse Abdijstraat. Daar werkt bijvoorbeeld een vrouw uit Syrië. Ze woont sinds 2018 in België samen met haar man en kinderen. In haar eigen land was ze onderwijzeres. Via haar job bij De Kringwinkel kan ze Nederlands oefenen en volgt ze ook fietsles. Ze hoopt in de toekomst goed Nederlands te spreken om weer les te geven.
Jong initiatief
De Hasseltse Hanna Simons (28) en Ali Osman Tugla (29) startten drie jaar geleden met hun eigen tweedehandsbedrijfje Søndag. Toen ze gingen samenwonen, trok het tweetal naar verschillende tweedehandszaken. Zo konden ze hun interieur duurzaam en goedkoop inrichten. ‘We merkten dat er heel veel “grondstoffen” beschikbaar waren die, mits een likje verf of door wat op te schuren, er plots heel anders en fris konden uitzien’, legt Hanna uit. ‘Omdat we dat allebei heel leuk vonden, besloten we samen tweedehandsmeubels aan te pakken en ze een eigen toets te geven.’
Ze noemen hun bedrijfje Søndag, omdat ze allebei zondag in hun atelier kruipen om allerlei tweedehandsspullen een Scandinavisch uitzicht te geven. Dat doen ze met grafische lijnen en frisse kleuren. Søndag brengt tweejaarlijks een collectie op de markt, te koop via pop-ups en op afhaal. Je kan ook zelf een meubel bij hen binnen brengen en dan geven ze het een nieuwe aanblik. Heel hoopgevend dat jongeren ingaan tegen die trend van fast furniture.
Tweedehandskledij
Ik ben benieuwd of onze kleinkinderen nog gebruik gaan maken van de slaapkamers van hun voorouders Het zou goed kunnen, want de kleindochters zijn alvast grote gebruikers van tweedehandskledij. En ze hebben volgens hun opa in elk geval ook een goede smaak en zien er dus beeldig uit met de kleren die ze een tweede leven geven.
Hugo Van Dienderen
Mooi blogstuk Hugo. Wat lichtvoetig van stijl, maar inhoudelijk impactvol.