Guterres 2 AA vrt

Solidariteit is overleven. Geen vaccin voor zieke planeet.

Met die woorden waarschuwde VN secretaris generaal Antonio Guterres dat in 2021 de klimaatcrisis weer centraal moet staan. Zijn “State of the Planet” toespraak hield hij op uitnodiging van de Columbia Universiteit in New York, op zich al een sterk signaal. Guterres speech was een krachtig pleidooi om te stoppen met “oorlog te voeren tegen de natuur”. We moeten weer vrede sluiten met de natuur, de teloorgang van de biodiversiteit omkeren en “een kwantumsprong maken naar een koolstofneutrale toekomst”.  Dat moet gebeuren zonder dralen. “De deur staat open. De oplossingen zijn voorhanden. Nu moeten we het doen, samen.” 

Dat de vijfde verjaardag van het Akkoord van Parijs op 12 december een symbolisch moment is om de draad niet alleen weer op te pakken, maar vooral ook hogere klimaatambities aan de dag te leggen, is evident. “Iedereen moet mee: niet enkel landen en steden, maar ook financiële instellingen, investeerders, bedrijven en consumenten.” De lat voor de uitgestelde Klimaatconferentie van Glasgow ligt dus hoog.

Guterres verwees in één adem naar de eveneens uitgestelde Conferentie over biodiversiteit in Kunming, China. “De mens voert een suïcidale oorlog tegen de natuur. Dit leidt tot onze eigen ondergang. De natuur slaat altijd terug, en ze doet dat met steeds meer kracht en furie. De biodiversiteit stort in elkaar. Een miljoen diersoorten zijn bedreigd met uitsterven. Ecosystemen verdwijnen voor onze ogen. Mensen dringen steeds verder binnen in dierlijke habitats en ze verstoren ongerepte gebieden, waardoor nog meer virussen kunnen overspringen van dier op mens. Er is een vaccin op komst voor corona, maar er bestaat geen vaccin voor de planeet. Er is een reddingsoperatie nodig voor de natuur. Maar die zullen we zelf moeten opzetten met z’n allen.”

“COVID en het klimaat hebben ons op een kruispunt gebracht. We kunnen niet teruggaan naar de oude normaal van ongelijkheid, onrecht en ongebreidelde dominantie over de aarde. We moeten nu een ander pad bewandelen. De deur staat open, de oplossingen zijn er. Nu moeten we het doen, samen. De mensheid is solidariteit. Solidariteit is overleven. Dat is de les van 2020, laten we eruit leren.” 

Herbekijk de speech op het vrt-nieuws.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .