vredesduif

Solidair met Russische en Oekraïense klimaatactivisten

Grootouders voor het Klimaat sluit zich aan bij de solidariteitsverklaring die de Zwitserse Grootouders hebben opgesteld ter ondersteuning van Fridays for Future (FFF) in Rusland en Oekraïne.

We ontvingen van de Russische Fridays for Future een verklaring (gedateerd 24 februari 2022), waarin ze zich solidair verklaren met FFF-Oekraïne. Ze distantiëren zich daarin van het militaire geweld van hun regering. Hun originele (Engelse) tekst kunt u hier lezen.

Onze Zwitserse zusterorganisatie heeft het initiatief genomen de Russische en Oekraïense klimaatactivisten in deze barre tijden te steunen. Hieronder leest u de verklaring van de Zwitserse Grootouders (vertaald), waar wij, Vlaamse Grootouders, ons achter scharen. Veel Europese Klimaatgrootouders doen dat ook.

De brutale invasie van Oekraïne door Rusland schokt en verontrust ons enorm, zoals het iedereen raakt, die democratie en respect voor internationale verdragen waardeert.

Het spreekt voor zich dat wij het eens zijn met onze jonge zusters, broeders en vrienden van Fridays for Future – Rusland en dat wij volledig achter hen staan, nu zij met grote moed de oorlog aanklagen die door hun president gevoerd wordt en protesteren tegen deze dynamiek van chaos en verwoesting.

Bovenop het menselijke leed, het verdriet en de sociale schade van hele bevolkingsgroepen vrezen wij ook de hoop te verliezen op een leefbare planeet:

  • De oorlogsmachine zelf brengt een enorme CO2-uitstoot met zich mee en is destructief voor de biodiversiteit, wat tot een rampzalige vertraging leidt van de dringend nodige maatregelen.
  • Deze oorlog onderstreept het belang om hernieuwbare energie versneld in te voeren, onze afhankelijkheid van fossiele energiebronnen te beëindigen en de daaruit voortkomende vatbaarheid voor chantage.
  • De verdediging van het klimaat en de biodiversiteit is onmogelijk zonder internationale solidariteit en die solidariteit is onmogelijk zonder bindende verdragen (bv de Overeenkomst van Parijs uit 2015). Het niet naleven van internationale overeenkomsten kan niet getolereerd worden.

(get.) Grandparents for the climate / Klima-Großeltern CH


Illustratie: bewerking van rechtenvriije foto’s van Sunguk Kim en Omar Flores (via Unsplash)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .