Schermafbeelding 2020-03-03 om 10.11.13

Stap mee op voor fermere Green Deal – 6 maart 14u

Rendez-vous op het Europaplein bij Brussel Centraal vanaf 13u30!

De Grootouders voor het Klimaat steunen Youth for Climate in hun oproep voor een veel fermere Green Deal voor de Europese Unie.

“Wat willen we? – Klimaatrechtvaardigheid! Wanneer willen we dat? – NU!

Op 6 maart stapt jeugd uit heel Europa samen met Greta Thunberg op in Brussel om een krachtige Green Deal te eisen. De Green Deal moet de wereld laten zien dat Europa een leidende rol speelt bij de bestrijding van klimaatverandering, maar de Green Deal heeft voorlopig veel te weinig om het lijf om onze toekomst echt veilig te stellen. De klimaatdoelen die de Green Deal naar voren brengt, zijn volstrekt onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C en de tipping points voor klimaatvernietiging te voorkomen. Ze zijn zelfs niet genoeg om onder de 2 ° C te blijven.
Als Europa echt zijn historische verantwoordelijkheid wil nemen, moet de EU laten zien dat ze bereid is om voor onze toekomst te vechten. Ze moet hier duidelijk over zijn en openlijk verklaren dat de sterkste schouders de grootste lasten moeten dragen, en dat grote vervuilers hun verantwoordelijkheden niet kunnen blijven afschuiven. Het moet een eerlijke en sociale deal zijn waarbij we niemand achterlaten.

We hebben jullie allemaal nodig om mee op straat te komen en deze boodschap duidelijk over te brengen. Doe mee!
Wij, Europeanen, hebben de opwarming van de aarde in gang gezet. Het is nu aan ons om onze historische verantwoordelijkheid te nemen.”

Als Grootouders voor het Klimaat willen wij een leefbare toekomst voor alle kleinkinderen. Wij verzamelen op het Europaplein in onze witte hesjes en met onze vlaggen en spandoeken. Een delegatie van onze Nederlandse zusterorganisatie stapt vrijdag alvast mee op! Breng ook andere grootouders op de been! De jongeren rekenen op ons!

De organisatoren van de betoging rekenen concreet op steun van de Grootouders om de betoging in goede banen te leiden: we vormen bij de start van de betoging een menselijke ketting vanaf het Centraal Station richting Kunstberg rond Greta Thunberg en haar delegatie en sluiten zo aan bij het begin van de betoging. Afspraak om 13.30 u. aan het Station bij de bloembakken (links bij het buitenkomen van het station, richting Kunstberg).  De betoging trekt vervolgens via het Luxemburgplein naar de Wetstraat en daarna via het Schumanplein naar de ingang van het Jubelpark, waar Greta Thunberg een toespraak zal houden. We lopen dus langs het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad.

We nodigen onze ambassadeurs uit om, zoals op 20 september, vooraan mee op te stappen. Een aantal van hen hebben al toegezegd.

De route voor de klimaatmars van vrijdag 6 maart

Lees de Open brief van Greta en de klimaatjongeren aan de EU-leiders waarin ze uitleggen waarom de Europese Klimaatwet voor hen boerenbedrog is. Hij houdt geen rekening met de reële verwachtingen over de opwarming en met de feedbackmechanismen die de opwarming versnellen eens je een tipping point bent gepasseerd, anders gezegd: too little too late. Met wetten van de fysica kan je niet onderhandelen.

Ook zijn er nauwelijks budgetten waarmee aan klimaatrechtvaardigheid kan worden gewerkt. Nochtans is dat een essentieel onderdeel van het Akkoord van Parijs. Ook dit is ‘surrender’, een valse start.

Lees het standpunt van de Klimaatcoalitie over de Europese Green Deal.

Lees ook over de Europese Klimaatwet die vandaag wordt voorgesteld.

Lees ‘Frans Timmermans over EU-klimaatwet: Moeder Aarde zal ons bij de les houden’ in Trouw.

Lees het standpunt van Jan Mertens over Vlaanderens ‘bijdrage’ aan het Just Transition Fund, dat een onderdeel is van de Green Deal.

Lees dit artikel over hoe Vlaanderen de adviezen van milieu-experts grotendeels negeert in DS van 11 februari 2020.

Lees het opiniestuk van Bart Staes in De Standaard.

En dit ontnuchterend artikel in De Wereld Morgen over de enorme klus die ons als samenleving wacht.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .