gp_actie_brussels_airlines_169

Steun voor Brussels Airlines onder strikte voorwaarden

Klimaat en werknemers eerst bij Brussels Airlines – Actie Greenpeace

Vanochtend heeft Greenpeace tags aangebracht op de zebrapaden voor de kabinetten van premier Sophie Wilmès en van minister van Financiën Alexander De Croo. Met de boodschap ‘Klimaat en werknemers eerst’ vraagt Greenpeace aan de verantwoordelijke politici om financiële steun aan de luchtvaart afhankelijk te maken van de bescherming voor de werknemers en van een ambitieus klimaatplan.

De regering staat immers op het punt om staatssteun toe te kennen aan het noodlijdende Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vraagt 290 miljoen euro, maar geeft geen enkele garantie voor haar werknemers en blijft erg vaag over haar klimaatengagement. 

Met de tags op het voetpad voor de kabinetten van de verantwoordelijke politici, roept Greenpeace de regering op om een herstelplan uit te werken dat duurzaam, ecologisch en rechtvaardig is. Vorige week lanceerde Greenpeace ook een e-mail-actie. In een week tijd hebben al 11.000 burgers een brief geschreven aan onze ministers om voorwaarden voor de steun aan de luchtvaart te eisen.

© Greenpeace Belgium

Schrap korteafstandsvluchten

Het reddingsgeld moet dienen om een sociale catastrofe af te wenden, niet om de luchtvaartsector te laten groeien,” zegt Joeri Thijs, mobiliteitsexpert bij Greenpeace. “Deze sector moet zich binden aan de doelstelling van het akkoord van Parijs: het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden. Een eerste concrete stap zou het schrappen zijn van korteafstandsvluchten naar bestemmingen waar je ook met trein of bus geraakt. Hier is Europese coördinatie nodig, zowel voor de discussies over de reddingsoperaties, als voor de verdere uitbouw van alternatieven zoals de trein.

In totaal vraagt de luchtvaartsector al minstens 26 miljard euro aan de Europese lidstaten, zonder enige garantie voor de werknemers en zonder enige garantie voor het klimaat. Nochtans is de luchtvaart de sector met de snelst stijgende broeikasgasuitstoot. 

Bericht van Sarah Jacobs – 6 mei 2020

Het standpunt van Greenpeace over de steun aan de luchtvaartsector vindt u hieronder. De beleidsvisie van BBL en haar partners vindt u hier.

© Greenpeace Belgium

Staatssteun voor luchtvaartmaatschappijen: niet zonder sociale en klimaatgaranties

door Greenpeace Belgium – 4 mei 2020

De luchtvaartsector staat onder zware druk door de uitbraak van het coronavirus. Verschillende maatschappijen vragen overheidssteun. Brussels Airlines wil 200 tot 300 miljoen euro steun van de federale regering. Ook TUI Fly Belgium en Air Belgium kloppen aan voor hulp. Bond Beter Leefmilieu, Inter-Environnement Wallonie, Greenpeace en Zomer Zonder Vliegen vragen dat politici voorzichtig omspringen met overheidsgeld.

Het hoofddoel is tweeledig: een neerwaartse economische spiraal doorbreken en de rechten van werknemers beschermen. Het kan niet de bedoeling zijn een impuls te geven aan een sector die niet eerlijk bijdraagt aan onze samenleving en aan de klimaatdoelstellingen.


De Grootouders voor het Klimaat steunen de eisen van Greenpeace voor overheidssteun aan Brussels Airlines.

Meer hierover onder #SavePeopleNotPlanes in Veerkrachtige Samenleving – Niet zonder slag of stoot

Het grote probleem met overheidssteun aan tot dan toe winstgevende maatschappijen zoals Brussels Airlines is dat die steun bijna rechtstreeks gaat naar de banken en financiële instellingen die de investering in nieuwe toestellen – de zwaarste vaste kost – financieren. Deze financiële instellingen zouden in corona-tijden de krediettermijn met enkele maanden kunnen verlengen, maar dringen in de plaats daarvan aan op overheidstussenkomst. Lees daarover Follow the Money (FTM) (30/04/2020), Staatssteun aan KLM stroomt naar hedgefunds en Iers belastingparadijs”.


Lees ook Sacha Dierckx ” Nationalisering Brussels Airlines moet klimaat en burgers ten goede komen (niét de aandeelhouders) “, De Morgen, 4 april 2020.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .