ProtesttegenPolitiegeweld

Steunbijeenkomst tegen het brutale politieoptreden op de actie Code Rood

Op maandagavond 18 dec. 2023 had voor het stadshuis van Antwerpen een kleine manifestatie plaats. Een 25 actievoerders van Code Rood kwamen de interpellaties van Ilse Van Dienderen (Groen) en Peter Mertens (PVDA) over het politieoptreden tijdens de actie van zaterdag aan de luchthaven van Deurne, kracht bijzetten. Vijf Grootouders voor het Klimaat waren aanwezig om, trouw aan de beginselen van GvhK, hun (klein) kinderen te steunen.

Nu het stof is gaan liggen blijkt dat het politieoptreden zaterdag tegen de actievoerders van Code Rood aan de luchthaven van Antwerpen, brutaal was en zelfs disproportioneel. Ruth-Marie Henckes, woordvoerster van Code Rood vertelt: “De actie werd hardhandig onderdrukt, met onder andere matrakken, pepperspray en honderden preventieve arrestaties. De beelden zijn choquerend. Politiegeweld is een politieke keuze, net als het subsidiëren van een privéjet-luchthaven. Met onze geweldloze actie wilden wij politici wakker schudden om hun verantwoordelijkheid te nemen voor een rechtvaardig klimaatbeleid. In plaats van de grote vervuilers aan te pakken, krijgt de politie instructies om vreedzame actievoerders te criminaliseren.”

Op foto’s en filmpjes die zijn gemaakt, is te zien hoe politie op actievoerders kloppen, hen tegen de grond gooien, met pepperspray bespuit en zelfs een groepje in een gracht duwt. Manifestanten die preventief werden opgepakt moesten een deel van hun kleren uitdoen en werden in een grote ruimte vastgezet. Er was een toilet dat enkel van buitenaf kon worden bediend. Na een tijd liep de wc over, in de plaats waarin de mensen zaten. En als ze werden gelost, werden mensen naar plekken gebracht waar ze niet onmiddellijk weg geraakten. Zie hier een montage van beelden van het politieoptreden: https://www.facebook.com/reel/1585217402289037

Recht op protest is geschonden

Ruth-Marie Henckes besluit: “Wij zijn gechoqueerd door de verhalen en beelden die we van de vreedzame activisten van Code Rood binnen krijgen. Ons recht op protest is de basis van onze democratie. Dat werd geschonden door honderden mensen preventief te arresteren en actievoerders met geweld te verdrijven. Wij verzamelen en analyseren nu alle gevallen van politiegeweld en onacceptabel gedrag, en bekijken of we verdere stappen kunnen zetten.”

De Grootouders voor het Klimaat voegden er nog aan toe: “De burgemeester is het hoofd van de politie en geeft de bevelen. Dan is het cynisch dat net de burgemeester van Antwerpen die uit een partij komt die groot is geworden met het voeren van acties van burgerlijke ongehoorzaamheid (de Volksunie), zijn politie nu zo brutaal laat optreden.”


Illustratie: © GvK

2 Antwoorden

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .