vollen bak AABB

Stichting Grootouders voor het klimaat Kempen een overrompelend succes

Met een 5-tal actieve grootouders namen we het initiatief om ook in de Kempen een afdeling van de Grootouders voor het Klimaat (GvK)  op te richten.

Vandaag  om 14u liep de Tuinzaal van de Warande in Turnhout overvol met senioren uit de Kempen.  Niet alleen de 120 ingeschrevenen kwamen langs, maar ook nog enkele tientallen mensen kwamen spontaan naar de stichtingsvergadering. We schatten dat er zo’n 140 mensen aanwezig waren. En laten we ook niet de meer dan 50 verontschuldigden vergeten die op de hoogte willen gehouden worden van onze activiteiten.

GvK ambassadeur Walter Van den Broeck

Louis Michiels medestichterDeze massale opkomst bewijst dat ook in de Kempen grootouders/senioren bekommerd zijn om de klimaatverstoring. Uit de reacties bleek ook dat  het (gebrek aan) beleid van vooral de Vlaamse regering de wenkbrauwen doet fronsen!

Hugo Van Dienderen gaf een korte schets  over het hoe en waarom van de GvK  en de acties  van het voorbije jaar, d.w.z. voornamelijk de jongeren ondersteunen en mee betogen.

Daarna gaf Paul Van Hoof van IOK ons een stand van zaken van Kempen 2020, waarbij gepoogd werd om 20% CO2 uitstoot te besparen tegen 2020. We onthouden vooral dat de Kempen zullen stranden op slechts 5 % reductie, vooral te wijten aan onze mobiliteit en de landbouw.

Tine Hens , journaliste van MO* gaf ons daarna een boeiend en eenvoudig uitgelegd inzicht in de klimaatproblematiek, wat er moet gebeuren en wat we zelf kunnen doen. Haar hoofdboodschap is dat 2020 een cruciaal jaar wordt en dat vooral onze overheid een echt ambitieus klimaatplan moet uitwerken zoals Europa, maar vooral de realiteit vergt.

Linda Van Mieghem las ons ook nog een stuk voor van haar jeugdboek ‘De Dwaalwereld’, over een wereld met klimaatverstoring, milieuvervuiling , maar ook een verhaal over hoop en mentaliteitswijziging.


Walter Van Den Broeck, Kempisch ambassadeur bij de Grootouders voor het Klimaat, sloot af met een ontboezeming over jong zijn, ouder worden, en hoe we de wereld willen/kunnen achterlaten voor de komende generaties.

Daarna genoten de aanwezigen van een deugddoend drankje aangeboden door GvK Kempen.

Frans Nys, OKRA Kempen
Marc Stijnen

Achter de schermen… Lieve, Jet, Marcel.

De Kempense Grootouders maakten meteen ook hun entree op RTV!

De Warande – RTV 9 december –  ‘Grootouders voor het Klimaat’ strijden voor een groene Kempen

De actiegroep Grootouders voor het Klimaat is vanaf nu ook vertegenwoordigd in de Kempen. Vanmiddag vond het officiële startmoment plaats in de Warande in Turnhout. De nieuwe leden zijn blij dat er nu ook een Kempense afdeling is, want zo hoeven ze in de toekomst minder kilometers af te leggen om hun zelfde boodschap duidelijk te maken.”

Bekijk hier de hele reportage.

Ze werden bovendien gespot door Gazet van Antwerpen. Verslag hieronder.

Noteer alvast 22 januari, 20u in De Max in Herentals , dan komen we met de geïnteresseerden opnieuw samen om  te bekijken wat we concreet in de Kempen zullen doen de komende maanden.


In de pers:

Het Nieuwsblad was erbij om de dag te verslaan.

Ook Gazet van Antwerpen, 10/12/2019 publiceerde een verslag over de startdag van de Grootouders voor het Klimaat Kempen.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .