Groen-stroom-1

Misleidende greenwashing vertraagt energietransitie

Beluister het filmpje hier.

Energieplatform Bolt heeft ernstige bedenkingen bij de herkomst van de ‘groene stroom’ die de meeste energieleveranciers aanbieden. Dat zou vaak ‘sjoemelstroom’ zijn, d.w.z. grijze energie die is groengewassen d.m.v. spotgoedkope IJslandse ‘garanties van oorsprong’. Dat label van herkomst oogt betrouwbaar, maar wat als alleen het label en niet de stroom zelf uit IJsland (of Noorwegen) komen?

Vandaar dat Bolt nu het debat rond sjoemelstroom en de regelgeving rond garanties van oorsprong wil aanzwengelen. De koppeling van garanties van oorsprong aan grijze stroom geeft de consumenten immers een vals gevoel dat het om groene stroom gaat. Ze vertraagt ook de energietransitie in België

“Garanties van oorsprong maken de Belgische energieleveranciers lui in het zoeken naar groene energie van bij ons. Het is makkelijker om een goedkoop labeltje in het buitenland te kopen en je zo ‘groen’ te profileren.”

Daarom lanceert Bolt een symbolische campagne op sociale media: per share, d.w.z. per keer dat het campagnefilmpje wordt gedeeld op Facebook of Twitter met de hashtag #stopsjoemelstroom koopt Bolt garanties van oorsprong uit IJsland op en brengt deze terug naar IJsland waar ze thuishoren.

Voor alle duidelijkheid. Volgens Bolt is er volstrekt niets mis met het IJslandse energiebeleid. “Wel integendeel. We moeten opkijken naar landen zoals IJsland waar het volledig elektriciteitsnet groen is.” Bolt vindt gewoon dat groen opgewekte stroom en de bijhorende certificaten samen moeten blijven. Dat betekent dat echte groene stroom de facto afkomstig moet zijn van groene leveranciers die hun stroom bij ons op het net kunnen zetten. Dat zijn vooral lokale groene leveranciers.

Je kan het campagnefilmpje delen op Facebook of van hier retweeten

Meer info

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .