Breakfreefromplastic AABB

Teken mee voor een wereldwijd verbod op wegwerpplastics !

We hebben gezien hoe het leven in de diepste oceanen en op de hoogste bergen erdoor verstikt wordt. Nu laten verontrustende onderzoeken zien dat plasticvervuiling overal zit: in de regen, in ons eten, in ons drinkwater — er is zelfs plastic gevonden in placenta’s! Wij, en het leven op aarde, worden vergiftigd.

Avaaz actie tegen wereldwijde plasticvervuiling

Maar nu hebben we een unieke kans om dat te veranderen. De Verenigde Naties overwegen immers een ambitieus nieuw internationaal verdrag dat een einde moet maken aan de plasticplaag. Als de lidstaten ermee instemmen, hebben we een echte kans om onze planeet te helpen opknappen! Maar grote vervuilers proberen het voorstel nu al af te zwakken. Het is aan ons allemaal om hen te laten zien dat de hele wereld een zo ambitieus mogelijk verdrag wil om een einde te maken aan de plasticcrisis! De lidstaten komen deze week samen in Nairobi. Nu is het moment om je stem te laten horen!

Ja, ook ik eis een internationaal verdrag tegen plasticvervuiling

Aan alle overheden van lidstaten van de Verenigde Naties:

Wij, burgers van over de hele wereld, roepen op tot een urgent internationaal verdrag tegen plasticvervuiling. Dit nieuwe, bindende verdrag moet zo ambitieus mogelijke doelen stellen om een einde te maken aan deze planetaire crisis en de hele levenscyclus van plastic aanpakken, van een verminderde productie tot ontwerp en afvalbeheer. Dit is onze kans om te evolueren naar een veilige, circulaire economie die mensen, dieren en ons klimaat beschermt — op een rechtvaardige, inclusieve manier.

Plastic is giftig van het moment dat de productie begint. Het wordt gemaakt uit dezelfde vuile fossiele brandstoffen die bijdragen tot de klimaatcrisis. En het breekt niet af! Een plastic fles verpulvert tot piepkleine, onzichtbare deeltjes die via het water en de lucht de hele wereld kunnen rondreizen en onze oceanen, rivieren en lichamen vervuilen!

Zelfs de regen is vervuild met plastic. Wetenschappers in de VS hebben ontdekt dat beschermde nationale parken door de regen elk jaar overspoeld worden met duizend ton microplastics — dat is het equivalent van 120 miljoen plastic flessen die worden uitgegoten!

Dit is een planetaire crisis — we hebben dringend een gecoördineerde internationale reactie nodig. Daarom roepen meer dan honderd landen op tot een bindend internationaal verdrag dat een einde kan maken aan de wegwerpcultuur rond plastic en ons helpt evolueren naar een wereld die mensen, dieren en ons klimaat beschermt.

Maar samen met een klein groepje landen, onder leiding van Japan, proberen grote olie- en chemiebedrijven het plan af te zwakken. Daarom moeten we snel in actie komen. Deze week komen onze regeringen bijeen op de doorslaggevende VN-top — samen laten we hen zien dat mensen overal eisen dat ze het meest ambitieuze verdrag goedkeuren om een einde te maken aan de plasticplaag.

We hebben dit al eerder voor elkaar gekregen. Onze beweging stond aan de voorhoede van de mobilisaties die het historische klimaatakkoord van Parijs mogelijk hebben gemaakt. Recenter hebben we wereldwijd mensen gemobiliseerd om ervoor te zorgen dat rijke landen hun plastic afval niet langer dumpen in lageloonlanden. We weten dat de strijd lang kan zijn en dat verdragen niet altijd snel genoeg tot de nodige resultaten leiden. Maar dit is onze beste kans ooit op een gecoördineerde, internationale reactie — dus we moeten nu allemaal onze stem laten horen en blijven aandringen tot plastic niet langer een bedreiging vormt voor onze planeet.

Met hoop en vastberadenheid,

Spyro, Ine, Laura, Luis, Stefanie, Barbara, Huiting, Ine en de rest van het Avaaz-team

Meer informatie:

 1. Microplastic-deeltjes aanwezig in de placenta en ongeboren kind: ‘We zien nog maar topje van de ijsberg’ (NPO Radio 1)
 2. Nieuw ontdekt kreeftje, gevonden op 7 km diepte, bevat microplastic (VRT NWS)
 3. “Kraanwater wereldwijd vervuild met plastic microvezels” (Plastic Soup Foundation)
 4. De plasticvervuiling is enorm, maar kan nog worden gekeerd (National Geographic)

In het Engels:

 1. Global treaty to regulate plastic pollution gains momentum (National Geographic)
 2. Microplastics revealed in the placentas of unborn babies (Guardian)
 3. As world drowns in plastic waste, U.N. to hammer out global treaty (Mongabay)
 4. Plastic crisis needs brinding treaty, report says (BBC)
 5. Plastic Rain Is the New Acid Rain (Wired)
 6. Chemical pollution has passed safe limit for humanity, say scientists (Guardian)
 7. Convention on Plastic Pollution – Toward a new global agreement to address plastic pollution (EIA report)

Over 700 Groups Call for an International Plastics Treaty (CIEL)


Van 28 februari tot 2 maart komen vertegenwoordigers van 193 bij de UN aangesloten landen, bedrijfsleiders, ambtenaren en milieuorganisaties samen in Nairobi, Kenia, voor de 5de sessie van de UN Environment Assembly (UNEA 5) o.a. om tot een globaal akkoord tegen plastics te komen met acties over de hele keten, van de ontginning van grondstoffen tot de behandeling van afvalstromen. Meer op de website van UNEA.

Als basisdocument voor deze bijeenkomst publiceerde het UN milieubureau UNEP op 17 februari 2022 een nieuw rapport over de drievoudige planetaire milieucrisis’ door bos- en natuurbranden, geluidsvervuiling en de alomtegenwoordige plastics en plasticdeeltjes. Dat rapport stelt ook vast dat wereldwijd drie mensen op vier liever vandaag dan morgen af willen van alle wegwerpplastics (single use plastics). Dat percentage is sinds 2019 sterk aan het stijgen, van 71% toen naar 75% op 3 jaar tijd, en dat in een peiling bij meer dan 20.000 mensen in 28 landen. Meer lezen hierover? John Geddie schreef er een goed gedocumenteerd artikel over voor Reuters.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .