Terug naar school 2

Ha, les 2 en kijk: in een ander gebouw: O.  Wat een verrassing!!!! Ik geef toe, ik heb veel belangstelling voor moderne architectuur en dit gebouw is een topper van formaat. Van veraf lijkt het op een gouden kubus. Dichterbij word je overrompeld door veel indrukken. De fotogevel buiten, toont portretten van studenten en professoren op genanodiseerde aluminiumpanelen. Binnen gaat de verrassing verder. Wat buiten de indruk geeft van een massief blok, blijkt binnenin een totaal opengewerkte constructie te zijn, waarin licht gekleurd hout én licht voor een warme, aangename sfeer zorgen. Amaai! Respect voor de ontwerpers. De gevel werd ontworpen door de Britse kunstenaar Perry Roberts en bestaat uit goudkleurige aluminiumpanelen. Daarin werden de foto’s van studenten en profs geponst. Binnenin bevinden zich acht auditoria, twee microscopiezalen, een practicumzaal, een bioruimte en een reprografie.

Vandaag gaf prof. Hans Keune les op de moderne wijze: met commentaar bij een powerpointpresentatie, die achteraf op ons blackboard kwam samen met de video van de les en twee wetenschappelijke artikelen die we moeten lezen? kennen? voor het examen.  Onderwerp: Klimaatverandering – Natuur – Gezondheid – Complexiteit – Transdisciplinariteit.

Een aangename lesgever, die de studenten bij het onderwerp probeerde te betrekken. Tot nu toe zijn de studenten echter schuchterder dan wij.

Een goed voorbeeld van transdisciplinariteit (onderzoek op het grensgebied van meerdere disciplines, bijvoorbeeld biologie, klimaat en geneeskunde) is het onderzoek naar de verspreiding van het chikungunya-virus door toedoen van de denguemug. Het zwangere vrouwtje van die mug steekt de hele dag. Is ze besmet door het virus, dan krijgt haar slachtoffer pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn en braakneigingen.

De van oorsprong tropische (Kongo) denguemug verspreidt zich nu verder tot Italië en de buurt van Marseille. Hoe warmer het zal worden, hoe verder de mug zich zal verspreiden, ook tot Noord-Europa. Er bestaat geen vaccin of geneesmiddel, de patiënt moet de ziekte uitzweten. Gevaarlijk voor ouderen en verzwakten.

Een ander gevolg van de klimaatcrisis is de eco-angst, die naar depressie leidt. Voer voor psychologen en psychiaters!

De volgende les zal gegeven worden door biologe Sara Vicca, de grote motor van de Scientists4Climate. Onderwerp: de rol van natuurlijke ecosystemen: buffer of versterker van klimaatverandering. En er zal ook ingegaan worden op onze keuze voor het werkstuk dat we met vieren zullen maken. Onze keuze ging naar Green Consumerism. Luc heeft al een verschrikkelijk moeilijk voorstel van filosofische benadering opgesteld. Zo kennen we hem!

Groetjes van Lieve

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .