Teken deze petitie van WeMove.EU die is gericht aan de ministers van handel, milieu en landbouw van de EU-landen en aan alle Europese leiders.
De petitie roept kort en krachtig op om het huidige EU-Mercosur Handelsakkoord niet te ratificeren. De reden is duidelijk: de razendsnelle en goed gedocumenteerde ontbossing in het hele Amazonegebied en daarbuiten, de grove mensenrechtenschendingen in de regio en de weigering van Brazilië om zijn klimaatengagementen na te komen.
TEKEN HIER DE PETITIE
In dit artikel van Grootouders voor het Klimaat vind je meer uitleg over de bezwaren tegen Mercosur.
Of in dit artikel van MO*.
Of in dit standpunt van Greenpeace: ‘Deze deal klopt niet en moet worden geschrapt’
Of bekijk dit filmpje waarin klimaatjongeren uit heel Europa uitleggen waarom dit akkoord echt niet door de beugel kan.
Follow-up – GOED NIEUWS – MERCOSUR IN HUIDIGE VORM WEGGESTEMD!
Op 7 oktober 2020 serveerde het EU Parlement Mercosur terug naar af wegens ‘ernstige bezorgdheid’ over het milieubeleid van de regering Bolsonaro’. Die respecteert de Akkoorden van Parijs niet m.b.t. de opwarming van de aarde en de bescherming van de biodiversiteit. Meer in deze berichten van Rio Times en in Agriland.
De Nederlandse Tweede Kamer had Mercosur op 2 juni al ‘weggestemd’ omdat het verdrag geen afspraken bevat over duurzame productiemethodes, waardoor het de Europese boeren benadeelt en de milieuvernietiging in het Amazonegebied ongemoeid laat.
WEBINAR – SAVE THE AMAZON
Neem zondag 30 aug. van 18:00 tot 19:30 deel aan de gezamenlijke webinar van Fridays for Future, Youth for Climate, Workers for Climate en Greenpeace. Klik hier voor de toegangslink voor het online evenement. Wie wil, kan zelf praten met indigenas deelnemers en van hen zelf vernemen hoe ontbossing, nietsontziende mijnbouw en huurlingentroepen hun leven en hun levensader bedreigen en hoe de inheemse volken hun Amazonewoud hopen te redden.
Lees ook de boeken van GvK-ambassadeur Luc Vankrunkelsven over de eco- en genocide en de aanhoudende slavernij die Brazilië, met name onder het huidige bewind, teisteren.
[…] doorduwen, maar nu begint ze onder druk van maatschappelijke bewegingen toch te twijfelen over de opportuniteit. Vanaf 1 januari 2021 is Portugal voorzitter van de EU en Portugal wil deze overeenkomst maar al te […]