GvK Ambassadeur Luc Vankrunkelsven steunt voluit de Quilombola-gemeenschap in hun strijd tegen de snel oprukkende exportlandbouw in Brazilië. Hij is niet alleen. Veel hoog en schoon volk kwam onlangs in de Belgische ambassade in Brasilia bijeen voor de voorstelling de recentste Wervel-film ‘Pé na terra’ van Louise Amand, die gaat over hun strijd tegen het niets en niemand ontziende industriële landbouwbeleid van president Bolsonaro en zijn rechterhand, Ricardo Salles, minister van milieu en tevens grootgrondbezitter. Het zijn de traditionele volkeren die het Amazonegebied en de Cerrado proberen te vrijwaren en dat tegen het geweld van huurlingen van de grootlandbouw in. Maar liefst 305 inheemse volkeren leven in het gebied, goed voor 274 onderscheiden talen. Daarnaast wonen er ook Quilombolas, nakomelingen van gevluchte slaven en caboclos of mengvolkeren. Bolsonaro heeft al opgeroepen om hen allemaal te vernietigen. Zijn regering puilt niet toevallig uit van de militairen.
In de Belgische ambassade gaat het debat echter over de cruciale rol van diezelfde inheemse volkeren bij de bescherming van de Cerrado. Er valt te horen dat voor die bescherming niet alleen een sojamoratorium nodig is voor het Amazonegebied, maar ook een vleesmoratorium voor de Amazone én de Cerrado. Anders gezegd, de verwoestende praktijken van de industriële land/roofbouw moeten stoppen. Eenzelfde bekommernis is er op het congres van volkeren in de Cerrado zelf.
Op dat congres meerdere getuigenissen over roof- en moordpartijen onder kleine boeren en traditionele volkeren georganiseerd door grileiros (“sprinkhanen”) in dienst van de grootgrondbezitters (“fazendeiros”) die de exportlandbouw controleren. Die grileiros opereren ongestraft. Bijna een miljoen mensen zijn door een grondconflict rond de sojateelt bedreigd, een kleine 50 mensen werden vermoord, van wie 18 in de Cerrado. Bolsonaro heeft er dit jaar overigens 262 elders al jaren verboden uiterst giftige ‘bestrijdingsmiddelen’ toegelaten. De inheemse volkeren worden ook op die manier “verdelgd”.
Op 1 november 2019 nog werd Paulo Paulino Guajajara – bekend activist en beschermer van het Amazonewoud koelbloedig doodgeschoten door illegale houtkappers. De Guajajara-stam reageerde verbijsterd.
Reden te meer om in West-Europa niet mee te stappen in dit desastreuze verhaal. Soja uit de Amazone. Nee, bedankt! Braziliaans vlees. Liever niet!
Maar er is meer:
Vier banken die actief zijn in België financieren bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing en grove mensenrechtenschendingen. Het gaat over BNP Paribas, ING, KBC en Deutsche Bank. Deze investeringen gebeuren dus ook met geld van Belgische spaarders en de Belgische overheid. In totaal gaat het om 6,4 miljard dollar (5,7 miljard euro).
Meer weten over deze kwestieuze investeringen en over de lange geschiedenis van landroof, vernieling en geweld?
Om extra druk op de financiële sector en overheden te zetten werd overigens een petitie gelanceerd door Stand up For Change. Ze loopt nog steeds.
Meer weten?
Lees MO-magazine.
Lees Kerknet.
Reactie toevoegen