Trappen voor het Klimaat

In 2021 stapten een 20-tal Grootouders voor het Klimaat van Edinburgh naar Glasgow om onze vertegenwoordigers in de klimaatconferentie van Glasgow (COP 26) bij de les te houden.  Dit jaar heeft de klimaatconferentie (COP27) plaats in Sharm-el-Sheikh in Egypte en fietsen de Grootouders door Vlaanderen met dezelfde, of eigenlijk met een nog veel scherpere boodschap (als dat al mogelijk is): een ambitieus en krachtdadig klimaatbeleid. De speeltijd is voorbij.

Op deze pagina kunt u de actie in detail volgen.

 

Waarom?

De gevolgen van het gebrek aan een ambitieus en daadkrachtig worden met het jaar duidelijker. 2021 en 2022 waren ook in onze streken gestoorde klimaatjaren.

Met onze symbolische actie vragen we aan de Belgische beleidsmakers en aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties: onze kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen.

 

Meefietsen?

Meefietsen kan. Graag! Je kunt de groep begeleiden tijdens een halve dag of een hele dag naar keuze. Ons fietstempo schommelt rond 16 km/h. Alle soorten fietsen zijn welkom!
Je moet zelf wel je proviand/lunch en (eventueel) transport en overnachting regelen. In elk geval zo snel mogelijk aanmelden via dit formulier want er zijn beperkingen.

 

De etappes in detail

30 dappere senioren die de ganse tocht meefietsen, vertrekken na een nachtje slapen in jeugdherberg De Ploate naar het Jan Piersplein (aan het stadhuis en de Mercator). Daar verwelkomen ze de gastsprekers, de pers en u allen vanaf 9 uur voor de officiële start. Met:

 • Bart Tommelein, burgemeester van Oostende en ex- minister van Energie
 • Wouter De Vriendt, federaal parlementslid Groen en voorzitter van de Gemeenteraad
 • Hugo Van Dienderen, co-voorzitter van de Grootouders voor het klimaat.

10.00 We zetten aan en fietsen via het kanaal Oostende- Brugge langs Plassendaele, naar Brugge.

12.00 worden we verwacht in de middelbare school MAST, Veldstraat/Astridlaan in Sint-Michiels Brugge. De MAST noemt zichzelf een klimaatschool. We zijn benieuwd naar de gesprekken met de jongeren en de vragen die we elkaar kunnen stellen. Daar luncht de vaste groep fietsers.

14.00 vertrekken we door Brugge en via Steenbrugge, Male en Donk naar ons eindpunt van de dag in Maldegem

16.00 aankomst in jeugdherberg Die Loyale in Maldegem

Meefietsen ? Schrijf je in

.

 
 

Na een goede nachtrust en vroeg ontbijt vertrekken we om 08.15 uur aan de jeugdherberg Die Loyale, Gentse Steenweg 124 in Maldegem.

We fietsen naar Eeklo-centrum waar we rond 09.05 uur afspraak hebben met de school De Tandem, waar we ook ontbijten.

Om 09.45 worden we dan verwacht in de school Ten Doorn.

Om 10.15 fietsen we dan via de Jachthaven (10.25) en het afwateringskanaal van de Leie naar de Sluis van Schipdonk (11.10). Van daar fietsen we verder richting Gent.

Vanaf de ringvaart (11.45) en via de Bargiebrug (12.05) komen we rond 12.40 aan op de site van de oude St.Baafsabdij (Voorhoutkaai) in De Herberg. Daar lunchen we met de vaste groep fietsers.

Vanaf 14.00 uur worden wij en u verwacht op de Kouter voor het grootse Gentse evenement deAftrap voor meer klimaatambitie. Zie deAftrap.be.

Jan Hautekiet verwelkomt er de burgemeester en schepen, Sioen en aanhang, klimaatjongeren, Jean Paul Van Bendegem en andere GvK-ambassadeurs. Er wordt gezongen, gespeeld en opgeroepen voor meer klimaatambitie.

De vaste fietsgroep vertrekt rond 17.00 uur vanuit station Gent-Dampoort naar Antwerpen om er te overnachten.

Meefietsen ? Schrijf je in

 

Afspraak om 08.30 uur aan de fietsenstalling Operaplein voor het vertrek van de dag

Van daar fietsen we door ’t Stad naar het Havenhuis, Zaha Hadidplein 1 in het noorden van de metropool.

Van 09.00 tot 10.00 uur houden we aan het Havenhuis een samenkomst met als thema Klimaatrechtvaardigheid. Iedereen is welkom.

 • GvK-co-voorzitter Hugo Van Dienderen is de maître de céremonie

 • Katrien Van den Troost (Climaxi) hoe kunnen havenbedrijven meewerken aan de klimaattransitie?

 • Jan Vlegels, ABVV syndicalist BASF hoe werknemers in de haven betrekken bij een rechtvaardige klimaatransitie?

 • Omar Nahas spreekt voor mensen met een migratie achtergrond

 • Jakob Cleymans en Amre Rijwind spreken voor Fridays for Future Antwerpen

Om 10.00 vertrekken we van aan het Havenhuis naar de Antwerpse Kempen langs het Albertkanaal.

Om 12.15 worden we verwacht bij het OKRA Trefpunt 55+ , in het Parochiecentrum in de Boudewijnstraat 10a Grobbendonk (vlak bij het politiekantoor en het gemeentehuis).

Rond 13.45 staan we paraat aan ons stalen ros en fietsen we via Achter den Troon richting Herentals.

In Herentals hebben we om 14.20 een afspraak in het Begijnhofpark (langs de Augustijnenlaan) voor een Meet & Greet met de mensen van het actiecomité Savededreef en JNM die zich inzetten voor de bedreigde Begijnhofdreef.

Van daar fietsen we langs het kanaal Herentals-Dessel naar Sint-Jozef Olen waar we om 14.50 verwacht worden voor een Meet & Greet met de kinderen van de Basisschool Toermalijn, Lichtaartseweg 129.

Na dit ongetwijfeld gezellig onderonsje fietsen we verder lang de vaart naar het natuurgebied De Zegge (Mosselgoren 13 Geel) waar we rond 15.10 aankomen.
We bezoeken het natuurgebied onder leiding van 2 gidsen. (halve)dagjesmensen kunnen tegen betaling ter plekke van 5 € mee.

Om 17.00 fietsen we naar het eindpunt De Hoge Rielen in Kasterlee waar we rond 17.30 aankomen.

Om 20.15 in de Hoge Rielen: open info-avond De klimaatstem van MIA, met

 • Bernard Hubeau, co-voorzitter GvK en voorzitter van Het Platform tegen energie- en waterarmoede van de Koning Boudewijnstichting
 • Leen Smets , opbouwwerken ‘Energie en water’ bij SAAMO
 • Een ervaringsdeskundige in armoede

Iedereen welkom, wel inschrijven.

Meefietsen ? Schrijf je in

 

Na een goede nachtrust en vroeg ontbijt vertrekken we om 08.15 aan de hoofdingang van de Hoge Rielen, Molenstraat 62 Kasterlee.

We fietsen in Lichtaart langs en door de basisscholen De Pagadder en De Parel voor een applausbezoekje om 08.30.

We fietsen door langs rustige landbouwwegen naar Geel.
Om 09.15 worden we verwacht op de campus Thomas More, Kleinhoefstraat 4 Geel. We ontmoeten er studenten en docenten van de professionele bachelor (PBa) Energietechnieken. Zij zullen ons onder andere hun projecten rond waterstof voor de toekomst tonen. Dat wordt een boeiend gesprek over de rol van technologie in de transitie naar een klimaatbestendige samenleving.

Rond 10.20 vertrekken we naar het Albertkanaal onder Geel door.

Om 11.30 worden we verwacht voor de lunch bij OKRA Trefpunt 55+ in de Parochiezaal, Lindestraat 24 Meerhout-Zittaart.

Om 13.00 vertrekken we langs het Albertkanaal naar het natuurgebied De Groene Delle. Rond 14.30 start daar het geleid wandelbezoek aan dit prachtige gebied, dat mede door de inzet van de Limburgse afdeling van de Grootouders voor het klimaat werd gered van industrialisering.

Om 16.00 ongeveer springen we op de fiets voor het laatste stuk naar Hasselt, Hostel H, Spoorwegstraat 80.

17.30 uur vertrek met openbaar vervoer naar Domein Kiewit, waar we ontvangen worden door Koe-vert, ecologisch en sociaal tewerkstellingsproject, voor een vegetarische maaltijd. Limburgse GvK’ers gaan mee aan tafel. Madie Smeets, GvK Limburg situeert kort het project.

Tijdens de maaltijd: projectie van de tentoonstellingen: Leven op aarde redden nu het nog kan! en een gesprek met Tom Nijssen, over Kermt Stroomt, een labo voor alternatieve energie en over Bronsgroen, Limburgse energiecoöperatie

Meefietsen ? Schrijf je in

 

Na een goede nachtrust en ontbijt in de Hostel H. in Hasselt nemen we de trein van 08.37 naar Sint-Joris-Weert, met overstap in Leuven.

Om 10.30 springen we aan het station van Sint-Joris-Weert op de fiets naar Terlaenen.

Rond 11.15 komen we aan in Herberg ’t Klein Verzet, Bollestraat 1 Overijsse. Daar zal Hans Baeyens van druifkracht.be, een burger-energiecoöperatie ons inwijden in het opwekken van lokale energie. In het café nemen we ook onze middagpauze en -lunch.

12.50 vertrektijd! We verlaten Vlaanderen en komen in Waals Brabant waar de Grands-Parents pour le Climat (GPC) paraat staan om ons verder te helpen en mee te fietsen.

Om 14.10 aankomst in Court-Saint-Etienne aan het station, Place de la Gare. Een inwoner van het dorp leidt ons langs het parcours van de overstroming die in juli 2021 ook dit dorp hard trof. Hij/zij vertelt ons over de schade, de gevolgen, de oplossingen. Daarna bekomen we bij een drankje in het stationsgebouw, dat nu gebruikt wordt door de burgercoöperatie Quatre Quarts.

We verlaten Court-Saint-Etienne rond 15.10 en fietsen langs de Ravel L141 naar Nijvel.

in Nijvel komen rond 16.45 aan waar de Grands-Parents pour le Climat samen met ons een korte Marche Critique ( Critical Mass – een protestfietstocht) organiseren. Daar krijgen we een hongertje van. Dus om 18.00 wordt de vaste fietsgroep in het sociaal restaurant le Petit Chemin verwacht. Daar komt ook hoog gemeentelijk en misschien ministerieel bezoek langs.

Na het diner vertrekken we naar ons logement, gedeeltelijk op hotel, gedeeltelijk bij leden van GPC.

Meefietsen ? Schrijf je in

 

Om 08.30 vertrekken we aan Boulevard des Archers 21 (Lire et Ecrire Brabant Wallon), vlak bij het restaurant Le Petit Chemin waar we ’s avonds daarvoor gegeten hebben.

We fietsen de hele dag langs Ravels (L141) en jaagpaden W3 (Véloroute des Carnavals)
09.00 Seneffe op de W3,
09.35 het Hellend vlak van Ronquieres aan het kanaal Brussel-Charleroi;
10.20 langs Tubize,
10.40 Halle
11.10 Ruisbroek
11.40 Brussel Ninoofse poort
12.10 Brussel Financietoren: aan de verzamelplaats van GvK/GPC op de trappen langs de Kruidtuinlaan met picknick ter plaatse
13.00 : deelname aan de klimaatbetoging met de fiets, tot aan het Jubelpark
Rond 17.00 : einde van de betoging en Trappen voor het klimaat cop27/Pédaler pour le Climat COP 27. Valiezen ophalen uit volgwagen en huiswaarts!

Meefietsen ? Schrijf je in

 

Het verslag van de dag

Het verslag over de voorbereiding: 10 oktober 2022

Het verslag over de prelude in Oostende: 17 oktober 2022

Het verslag van dag 1: 18 oktober 2022

Het verslag van dag 2: 19 oktober 2022

Het verslag van dag 3: 20 oktober 2022

Het verslag van dag 4: 21 oktober 2022

Het verslag van dag 5: 22 oktober 2022

Het verslag van dag 6: 23 oktober 2022

 

Het verslag van de dag is pas ’s anderendaags klaar. Schrik dus niet van een lege pagina of een boodschap “pagina onbekend”

 

Promotiemateriaal

Je kunt de flyer digitaal afladen.