18 tot 23 oktober 2022 fietst een groep doorheen Vlaanderen om de aandacht te vesigen op de COP27-klimaatconferentie in Egypte

Trappen voor het Klimaat (en voor een leefbare toekomst)

Begin november heeft in Sharm-el-Sheikh (Egypte) een nieuwe klimaatconferentie, de COP27, plaats. Een aantal Grootouders springen in de aanloop naar de conferentie op de fiets en peddelen doorheen België. Ze vragen dat het beleid maatregelen neemt voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties.

Op een zonnige nazomerdag verzamelde een 20-tal grootouders in de lokalen van de Peperfabriek in Antwerpen. Vorig jaar stapten ze nog vanuit Brussel naar Glasgow om aandacht te vragen voor de belangrijke COP26. Maar Sharm-el-Sheikh is wat ver dus kozen de aanwezigen voor een alternatieve actie. Van 18 tot 23 oktober fietsen een 30-tal actievoerders onder de noemer ‘Trappen voor het Klimaat’ door heel het land. De fietstocht eindigt op 23 oktober in Brussel, waar ze deelnemen aan de Klimaatbetoging. Wie wil meefietsen voor een (halve) dag is welkom, maar moet zich wel inschrijven.

Fietsen en praten

Het startschot wordt op dinsdag 18 oktober gegeven in Oostende, om dan in zes etappes Brussel te bereiken. Tijdens de actieweek zullen de ‘sterke fietsers die kromgebogen over hun stuur tegen de wind zichzelf een weg banen’, eveneens contacten leggen en mensen ontmoeten. In Gent zijn de Trappers te gast bij de lokale Grootouders die op de Kouter veel volk verachten voor deAftrap voor meer klimaatambitie. In Antwerpen belanden de fietsers in een ‘happening rond klimaatrechtvaardigheid’ aan het Havenhuis. Ze rijden dan door naar Kasterlee waar ze participeren aan een infoavond ‘de klimaatstem van mensen in armoede’. Verder staan er ook nog in Geel een ontmoeting met studenten bachelors Agro- en Biotechnieken en in Overijsse een bezoek aan burgercoöperatief Druifkracht op het programma en ‘meet and greet’s’ aan enkele scholen. In Court St Etienne bezoeken de trappers slachtoffers van de waterbom van juli 2021.

Klimaatmars op 23 oktober

Op zondag eindigt de fietstocht in Brussel, waar de Trappers voor het Klimaat om 13 u aansluiten bij de grote klimaatmars van de Klimaatcoalitie. De fietsende grootouders roepen alle senioren op om te verzamelen aan de Financietoren op de trappen langs de Kruidtuinlaan. Om dan samen in groep op te stappen.


Detail-informatie vind je op de speciale Trappen-pagina van onze site. Tijdens de tocht publiceren we ook een dagverslag.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .