Illustratie Trappen voor het Klimaat dag 1

Dag 1 van Trappen voor het Klimaat

links naar alle dagverslagen:
ma 17 oktober 2022
di 18 oktober 2022
wo 19 oktober 2022
do 20 oktober 2022
vr 21 oktober 2022
za 22 oktober 2022
zo 23 oktober 2022

Dinsdag 18 oktober 2022: van Oostende naar Maldegem

De Mercator was zijn tijd vooruit

Deze ochtend werd in Oostende de start gegeven van de actie ‘Trappen voor het Klimaat’ van de Grootouders voor het Klimaat (GvhK). Dat gebeurde nabij het schip de Mercator, een schip dat de wind als aandrijvingskracht gebruikte.

Eerst moedigde covoorzitter Hugo Van Dienderen van GvhK de fietsers, voor zover dat nog hoefde, nog eens bevlogen aan. Hij vertelde onder andere dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 1,2 graden en in Vlaanderen met twee graden is toegenomen en aan de noordpool al met drie graden. Binnen enkele jaren zullen we al de anderhalve graad bereiken die het Akkoord van Parijs als limiet voorop stelde! Van Dienderen: “Onze kleinzoon Obi zal in zijn leven twintig maal meer te maken krijgen met hittegolven dan onze generatie. Wij vragen dan ook aan onze beleidsmakers om rechtvaardige maatregelen te nemen.”

Daarna mocht Oostendse schepen voor leefmilieu Silke Beirens (Groen) de aftrap geven. Ze vertelde dat haar stad een klimaatplan heeft opgesteld met drie krachtlijnen: hernieuwbare energie, renovatie en mobiliteit. En met trots kondigde ze aan dat Oostende de eerste stad in Vlaanderen is die gebouwen zal aansluiten op een warmtenet.

Ook jongeren maken zich zorgen over het klimaat

De fietsers zetten zich op weg. Ze volgden het kanaal van Oostende naar Brugge. Het was een zonnige en windluwe dag zodat het fietsen aangenaam verliep. In Brugge waren de grootouders uitgenodigd door de leerlingen van MAST, een secundaire school. Ze gingen in debat met de leerlingen. De jongeren sneden thema’s aan zoals energie en mobiliteit en lieten zien dat ze een ruime kennis hebben en ook een uitgesproken mening. Opvallend was ook dat op de vragen van de moderator wie zich ooit al zorgen om de toekomst heeft gemaakt of wie vreest dat het met het klimaat de verkeerde kant uitgaat, bijna de hele zaal, jong en oud, de vinger opstak.

Op de vraag wie zich ooit al zorgen gemaakt had over het klimaat staken bijna alle jongeren de vinger op

Na het debat vatten de klimaatactivisten het tweede deel van de dagetappe aan richting Maldegem. Deze keer volgde de groep de abdijenroute. De fietsroute is het West-Vlaamse deel van de vroegere spoorweg van Brugge naar Eeklo en leidt langs stukken bos en weiden. En zo verliet de opvallende kolonne, gehuld in witte hesjes en een vlag aan elke rijwiel, West-Vlaanderen.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .