Illustratie Trappen voor het Klimaat dag 4

Dag 4 van Trappen voor het Klimaat

Op vrijdag 21 oktober 2022: van Kasterlee naar Hasselt

“Natuurcompensatie is gelijk aan moord”

Het was voor de grootouders die een week lang door België fietsen om rechtvaardige klimaatregelen te vragen een dag boordevol technische informatie.

De dag begon met een hoogtepunt: een applaus van de Fietsersbond van Kasterlee en een ontvangst in kleuter- en basisscholen de Pagadder en de Parel, eveneens in Kasterlee. De kinderen stonden op de speelplaats in een lang rij te applaudisseren voor de voorbijrijdende oma’s en opa’s. Het enthousiasme van het jonge geweld was ontroerend. Iets later liet het klimaat zich dan gelden door een plenzende regenbui pal boven de fietsers uit te gieten. Dan ging de tocht verder doorheen het Kempenland, ‘de wonderfrisse perel aan de Dietse kroon’, richting Geel.

In de Thomas More hogeschool was docent Tiemen Thijssen trots dat hij de studierichting ‘Energietechnologie’ mocht voorstellen. Thijssens: “De laatste jaren hebben wij een shift gemaakt van elektrotechniek naar energietechnologie. Wij vormen mensen voor een veranderend bedrijfsleven.

Maar de vraag is groter dan het aanbod.” Na een gemeenschappelijk basisjaar kunnen de studenten kiezen uit drie verschillende keuzetrajecten: ‘elektrische energie’, ‘duurzame energie en klimaat’ en ‘warmte & koeling’. De docent wil echter nog iets kwijt: “Er is duidelijk een lacune in het secundair onderwijs. De studenten weten echt niets over duurzame energie als ze hier binnenstappen.” Dan mochten studenten Sam Renard en Timo Boels enkele proeven voorstellen: waterpompen, zonnecellen, batterijen, waterstoftoepassingen,…

Een bedreigd natuurdomein is gered

De tocht leidde verder langs het Albertkanaal, tegen de wind in, naar Zittaart in de gemeente Meerhout voor een gesprekje met leden van de lokale OKRA. Ludo Heselmans las een brief voor die later op de dag op het ‘Kempen 2030’ event voor burgemeesters in Turnhout zou worden voorgelezen. Het event zou de doelstellingen van de ‘burgemeestersconvenant 2030’ aanscherpen, maar de senioren vroegen om nu al werk te maken van de ‘convenant 2050’ en naar een reductie te streven van 55% van de uitstoot van broeikasgassen.

Na de middag beukten de trappers voor het klimaat ongenadig op de oostenwind in en brachten een bezoek aan de Groene Delle, een natuurgebied in Hasselt. Vier jaar geleden bleek dat er plannen waren om het industriegebied van Lummen en Heusden-Zolder in het natuurgebied uit te breiden. De lokale afdeling van GvhK reageerde prompt en zette een protectieactie op. Met succes, de Groene Delle is ondertussen een erkend natuurgebied. Frans Verstraeten van Limburgs Landschap schetste het probleem: “De havenactiviteiten van Antwerpen strekken zich uit langs de oevers van het Albertkanaal. De linkeroever van het kanaal wordt een grote muur van bedrijven. De Groene Delle is echter belangrijk omdat ze een deel van de vallei van de Voorbeek is die aan de overkant van de vaart verder loopt.”

Bos van 200 jaar oud wisselen tegen waardeloze grond

Tijd voor een bezoekje aan het groendomein. Natuurgids Frans Voets nam de bende op sleeptouw: “Kijk daar, dat zijn knoteiken, die bomen zijn makkelijk 200 jaar oud. Dat is erfgoed.” En wat later vertelde hij hoe hij vernam dat de overheid  een groot stuk van de Groene Delle wilde geven aan een bedrijf. Dan zou de Delle aan de andere kant een stuk grond bijkrijgen als compensatie.” De man gromde: “Dit deel van het gebied is ecologisch waardevol.  Zie je al hoe ze die bomen van tweehonderd jaar oud gaan overplanten? Of hoe ze het mycelium van schimmels uit de grond gaan graven? “Weet je wat? Natuurcompensatie is gelijk aan moord.”

De avond wordt afgerond met een presentatie van Tom Nijsen. Hij heeft een vereniging opgericht ‘KermtStroomt’ en zoekt naar innovatieve energieprojecten. De grootouders hangen aan zijn lippen: “Zonnepanelen is een goede beslissing, een batterij eventueel. Een elektrische boiler is interessanter dan een warmtepomp. Je kan met een buurt een coöperatieve vereniging starten om windenergie. En investeer in energie-initiatieven.” laat hij in telegramstijl optekenen. En bij eten hoort natafelen. En nababbelen. Stof genoeg….

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .