Zaterdag 22 oktober 2022: van Sint-Joris-Weert naar Nijvel
In hun fietstocht doorheen België om aandacht te vragen voor het klimaat, maakten de klimaatgrootouders een sprongetje. Ze zetten hun fietsen op trailers, die door duivel-doet-al Dirk De Beule en Pol Peeters van Okra Laakdal naar Sint-Joris-Weert werden gebracht, en namen de trein. Aan het station in Sint-Joris-Weert werden ze opgewacht door schepen van cultuur Jos Rutten (Vooruit), schepen van mobiliteit Hanna Van Steenkiste en voorzitter van de gemeenteraad Adinda Claessen (beiden Groen) van de gemeente Oud-Heverlee
Schepen Rutten verwelkomde de klimaatactievoerders en vertelde wat de gemeente probeerde te realiseren voor het klimaat: “We volgen twee lijnen: enerzijds de lijn van klimaatadaptie door onder meer dijken te verhogen. Anderzijds de lijn van mitigatie. We zetten bijvoorbeeld ‘benovatie-coaches’ in.” (nvdr. benoveren = beter renoveren). Dan sprongen de ouderen op hun fiets en reden naar herberg ’t Klein Verzet in Terlanen (Overijse).
Investeren in zeewindmolens
Herman Baeyens is bestuurder van Druifkracht, een coöperatie met als doel hernieuwbare energie te bevorderen. In een eerste fase houdt dit vooral de promotie van zonnepanelen in.
Al droomt Druifkracht om ooit een buurtwindmolen recht te trekken. Vervolgens steekt de coöperatie nu ook veel werk in Seacoop, een samenwerking van burgercoöperatieven. Met de bedoeling om te participeren in de nieuwe windturbineparken op zee. En tenslotte houdt Druifkracht spreekuren opdat burgers hun vragen over energie-gerelateerde onderwerpen, zouden kunnen stellen.
Over de taalgrens
De trappers staken dan de taalgrens over, richting Court-Saint-Etienne. Deze gemeente stond bij de stortregen van vorig jaar onder water. Frédéric Soille van de Equipes-Populaires gaf een rondleiding: “In de gemeente, waar de rivieren Dijle, Thyle en de Orne samenkomen, viel in juli vorig jaar zoveel regen dat de dorpskern in twee uren tijd onder water stond. Een overstromingsbekken stroomopwaarts kon het overvloedige water niet opvangen. Een speeltuin en samentuin mocht zes maanden niet worden gebruikt omdat in het overstromingswater ook mazout zat. Het water is pas na een aantal dagen weggetrokken. In de straten lag nog lang een berg huisvuil.” Ten gevolge van de overstromingen zijn in Franstalig België 41 mensen gestorven. De eerste klimaatdoden in ons land. Na de rondleiding trakteerde Grand Parents pour le Climat hun Vlaamse evenknieën in de sociale coöperatie Quatre Quarts op een kopje koffie en een stukje taart (zie foto hieronder)
Bezoek van de minister
In Nivelles of Nijvel hielden de Grands Parents pour le Climat samen met de grootouders en de GRACQ (Groupe de Recherche et d’Action des Cyclistes Quotidiens, vergelijkbaar met de Fietsersbond) een activiteit ‘Pedaler pour le Climat). Het doel was om aan de vooravond van de Klimaatmars aan de overheid snel sterke en solidaire maatregelen te vragen. En om mensen uit te nodigen deel te nemen aan de klimaatmars. Nadat de grootouders de stad enkele keren kriskras waren doorgereden was het tijd om naar het restaurant Le Petit Chemin te gaan. Dit is eveneens een opleidingscentrum voor mensen met een lichte beperking.
In het restaurant werden de actievoerders verwelkomd door de Nijvelse schepen van cultuur Gregory Leclercq (Ecolo). Zoals alle voorgaande schepenen, belichtte ook hij de inspanningen van de gemeente. Leclercq: “Nijvel heeft de burgemeestersconvenant ondertekend. En klimaat heeft een vaste plaats in het gemeentetijdsschrift. In 2013 hebben we ingezet op mensen die wilden isoleren. We willen ook participeren in een publiekelijk windmolenpark. En we zullen investeren in de renovatie van huizen, met name de ramen.” Thérèse Snoy, voorzitster van de Grand Parents pour le Climat, verwelkomde nog eens de grootouders. En voegde er aan toe: “We hebben al zolang acties gevoerd zonder al te veel resultaat. Vandaar dat we verplicht zijn om over te gaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid zoals de actie van ‘Code Rood’ twee weken geleden. En we stappen zondag mee op in de klimaatmars want we verzetten ons tegen de fossiele brandstoffen.”
Bijzondere aanwezige was federaal minister voor klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). Zij bedankte eerst de grootouders omdat zij met hun actie voor politieke hefbomen zorgen. Ze ging verder: “Er zijn in het verleden beloften gedaan. Die moeten nu worden hardgemaakt. De klimaattransitie moet echter sociaal rechtvaardig zijn.” Khattabi verduidelijkte dat er nog geen standpunt was. Maar maandag zal Europa een stellingname bekend maken. En dan kan België zijn standpunt hierop baseren. De minister zette zich dan aan tafel om samen met enkele grootouders te eten.
Reactie toevoegen