Tuvalu

Tuvalu, bedreigd

“Als grootvader is de strijd tegen de klimaatverandering de strijd van mijn leven,” dat zei de secretaris-generaal van de VN Guterres tijdens een bezoek aan Tuvalu in 2019. Tuvalu is een groep van kleine eilanden in de Stille Oceaan halfweg tussen Hawaï en Australië. Ze worden fel bedreigd door de stijging van de zeespiegel. Het hoogste punt van de afgelegen eilandengroep is nog geen 5 m hoog. Het zoute water overstroomt geregeld de akkers. Dat is noodlottig voor de landbouw. “De zeespiegel stijgt er vier keer sneller dan elders. Dat is het gevolg van de grote uitstoot van broeikasgassen en deze mensen hebben daar nauwelijks toe bijgedragen. Maar niet alleen het lot van Tuvalu staat op het spel. Heel de wereld zal de gevolgen voelen. Daarom moeten we absoluut komen tot carbon-neutraliteit tegen 2050,” aldus nog Guterres.

Er is niet alleen de stijging van de zeespiegel. Stormen en extreem weer slaan ook veel frequenter toe. Huizen worden vernietigd en en bomen ontworteld. Daardoor krijgt de erosie vrij spel.

De opwarming doet de oceaan verzuren. Daardoor sterven de koraalriffen af. En zijn er minder vissen te vangen. Traditioneel is dit een belangrijk onderdeel van de voeding voor de eilandbewoners.

Op Tuvalu, alles samen een goede 25 km2, leven zo’n 11.000 mensen. Veel jongeren trekken weg. De regering wil alles doen om de bevolking op de eilanden te houden.

Op de Klimaattop in Parijs van december 2015 vertegenwoordigde eerste minister Enele Sopoaga Tuvalu. Hij zei: “Bij de huidige opwarming is de toekomst van Tuvalu troosteloos,een verdere,temperatuurstijging zal de totale ondergang van Tuvalu betekenen. Voor kleine eilandstaten, de Minst Ontwikkelde Landen en vele anderen is de doelstelling om de temperatuurstijging onder anderhalve graad te houden van levensbelang.” En hij eindigde zijn speech in Parijs: “Laten we dit doen voor Tuvalu. Als we Tuvalu redden, redden we de wereld.”

Klik voor een recente fotoreeks in The Guardian

Voor de mensen van de kleine eilandengroep in de Stille Oceaan, Tuvalu is de klimaatverstoring een dagelijkse realiteit. Vruchtbare gronden worden geregeld overstroomd… Zie een korte film op YouTube.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .