Ineoswillfall_169

Van PORT CLEANUP naar INEOS CLEANUP – Hou je klaar voor bezwaar

Van PORT CLEANUP naar INEOS CLEANUP

Vanaf maandag 24 augustus lanceert Port of Antwerp wekelijks een challenge. De haven wil immers “de krachten bundelen voor een propere omgeving”. De eerste challenge is “Ambachtelijk met afval”. Ineos will Fall is meteen aan de slag gegaan en ging afval zoeken aan de oevers van de Schelde. Wat vonden ze daar? Plastic nurdles natuurlijk! Een probleem dat enkel nog maar zal vergroten met de komst van Ineos Project One.

Hier zie je het resultaat van ons knutselwerk met dit plasticafval. Wij eisen dan ook dat het probleem aan de bron wordt aangepakt en dat plastic producenten zoals Ineos verantwoordelijk worden gesteld voor hun aandeel in de verontreiniging.

Het is niet aan de burgers om vervuiling door fabrieken op te ruimen. Het is ook niet aan Port of Antwerp om het imago van vervuilende bedrijven op te poetsen. Wij stellen ons vragen bij een haven die zich gedwongen ziet zich voor de kar te laten spannen van de marketingmachine van deze bedrijven. Wij stellen ons nog meer vragen bij een haven die nog meer van deze vervuiling binnenhaalt met nieuwe projecten zoals Ineos Project One.

Het is aan Port of Antwerp om zich los te rukken van deze destructieve havenpartners die geen verantwoordelijkheid nemen. Het is aan Port of Antwerp om de juiste keuzes te maken en een voorbeeldhaven te worden, zich los te ketenen van industrie uit het verleden en zo in alle vrijheid haar eigen duurzame beleid kan voeren.

Port Cleanup in Antwerpen? Clean up INEOS!

Like en deel dit facebookbericht


Laat u intussen niks wijsmaken door de marketingmachine van Ineos. Die draait immers op volle toeren. De ferme beloften van Ineos in hun nieuwsbrief zijn niet te tellen… maar – zo luidt het – eerst moet onze overheid fiks subsidiëren! Ineos doet tegenwoordig zelfs een beroep op ‘plastic-sceptici’, die net als klimaatsceptici de sector moeten verdedigen. Onder de titel “Zijn kunststoffen echt de wortel van al het ecologische kwaad?” vinden we volgend filmpje: met als eerste voorbeeld “Als een walvis wordt gevonden met 40kg plastic in zijn maag, is er niks mis met het plastic of de plasticindustrie, maar wel met de wegwerpcultuur van de consumenten. Packages don’t litter, people do.” Anders gezegd: “de plasticindustrie produceert en maakt winst ten behoeve van zijn aandeelhouders. De milieu- en klimaatgevolgen zijn voor de samenleving.” Dezelfde deskundige laat zich door de sectororganisatie zelfs overhalen om de actie ‘Mei plasticvrij’ te onderuit te halen.


Hou je klaar voor bezwaar

Al meer dan een jaar voeren burgers, verenigd in Ineos Will Fall, actie tegen de plannen van Ineos om Project One te bouwen. Project One is een fabriek die schaliegas zal gebruiken om ethyleen en propyleen te maken, de grondstoffen voor plastics. Een jaar geleden heeft Antwerpen Schaliegasvrij de eerste stappen in dit dossier kunnen vertragen. 6.600(!) burgers ondertekenden in enkele dagen tijd de bezwaren tegen de plannen van Ineos om 55 ha bos te kappen als eerste fase voor een groot project dat zelf nog niet vergund was. 460 mensen bezorgden toen ook een individueel bezwaarschrift aan het omgevingsloket en in totaal hebben ook 31 milieuorganisaties uit binnen- en buitenland een bezwaarschrift ingediend.

Maar omwille van aanpassingen in het MER-dossier (betreft de ontbossings- aanvraag en voorbereidende werken) komt er opnieuw een openbaar onderzoek, waardoor een nieuw bezwaarschrift nodig is, aangepast aan de gewijzigde vergunningsaanvraag voor de ontbossing en de voorbereidende werken in het kader van Project One.  

Maar… het en cours de route gewijzigde dossier verlengt de tijd voor de bezwaarindiening niet. Gevolg: er is slechts een week tijd tussen het nieuwe officiële bezwaarschrift van de gezamenlijke actiegroep Ineos Will Fall en de uiterste datum om dat in te dienen. Op 6 september sluit de “window of opportunity” onherroepelijk.Daarom hebben we iedereen nodig. Vorige keer konden we op vijf dagen 6600 bezwaarschriften insturen. We mikken nu op  het dubbele! We hopen dus dat jullie achterban paraat is om bezwaar in te dienen zodra wij een tekst en een petitie hebben klaarstaan.”

Hoe meer bezwaarschriften, hoe groter de druk op bevoegd minister Zuhal Demir, om het project uiteindelijk te herzien. Het is cruciaal om Ineos Project One met zijn allen op dit cruciale moment te vertragen of te stoppen!

In Brussel heeft intussen alvast een COVID-proof geautoriseerd event plaats, wellicht zondag om 14u. Meer op de Facebookpagina van Ineos will Fall.

Team Ineos Will Fall rekent op jullie medewerking om de bezwaren in te dienen!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .