535 Valerie Trouet AA

Klimaatwetenschap in de VS onder Trump

“Een vrouwelijke, immigrante klimaatwetenschapper is niet evident in de VS onder Trump”

De Vlaamse Valerie Trouet bestudeert al zo’n 20 jaar het klimaat aan de hand van de groeiringen van bomen, en ze leeft en werkt al 13 jaar in de VS, waar ze doceert aan de universiteit van Arizona.

De wetenschap die boomringen onderzoekt heet dendrochronologie.

En soms heeft ze het wel  gehad, zo zei ze vorig jaar al in “De afspraak“, omdat er met al de resultaten van haar en haar collega’s veel te weinig, “amper iets”, gedaan wordt.

Het domein van de klimaatwetenschap opgeven wil ze echter niet. Integendeel, ze wil proberen de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek beter over te brengen naar het grote publiek en de problematiek bij de mensen brengen. Wat ze doet met lezingen en tv-optredens, zoals in ‘De afspraak‘. Omdat de uitzending nog steeds actueel was, is ze opnieuw uitgezonden als opwarming voor “Alleen Elvis blijft bestaanvan Thomas Vanderveken op Canvas.

De uitzending gaat uitvoerig in op de klimaatproblematiek en ook op het probleem van de “kansarmoede”. Het maakt immers een wereld van verschil of iemands perspectief het “einde van de wereld” is of het “einde van de maand”. De professor koos voor die problematiek een fragment uit de film The Florida Projectuit 2017 die op vele kijkers een diepe indruk maakte.

Verder getuigt professor Trouet over haar werk in Trump-tijden: “Onze wetenschap wordt niet geloofd, en wij worden er zelfs van verdacht een politieke agenda te hebben. Volgens president Trump hebben klimaatwetenschappers “a very big political agenda”. Dat komt hard aan. Je wordt wetenschapper omdat je nieuwsgierig van aard bent, en elke wetenschapper die ik ken, is een idealist en wil iets verbeteren voor de mensen, of aan het systeem of de wereld. En dan van zoiets beticht worden…”

Een ander verwijt dat ze vaak te horen krijgt, is dat klimaatwetenschappers belust zijn op geld. “Maar welke wetenschapper is er nu uit op geld?” zo vraagt Valerie Trouet zich af. “We zijn in het algemeen redelijk slimme mensen. Als we echt op geld uit waren, hadden we wel een ander beroep gekozen. Er zit geen geld in wetenschap, toch niet in de academische wereld.” Toen ze 20 jaar geleden voor klimaatwetenschap koos, had ze er geen idee van dat ze in zo’n politieke mallemolen zou terechtkomen. “Had ik dat geweten, dan had ik misschien wel voor iets anders gekozen.” 

“Al 30 jaar op de lange baan”

“In de VS is Trump uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt, maar ook in de rest van de wereld wordt er niet genoeg gedaan in de strijd tegen de opwarming van de aarde”, bevestigt Trouet. “We weten al 30 jaar, zelfs langer, dat de uitstoot van broeikasgassen tot opwarming leidt, en al 30 jaar wordt dat op de lange baan geschoven, wordt er niets mee gedaan. En natuurlijk, hoe langer je altijd maar meer broeikasgassen blijft uitstoten, hoe drastischer de maatregelen worden die je uiteindelijk moet nemen. ”

De moeite, dus, om eens te herbekijken!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .