startavond GvK_Mechelen

Vliegende start GvK in regio Mechelen

In de zaal Mandela van Het Predikheren stonden zeventig stoeltjes klaar voor de startavond van Grootouders voor het Klimaat Regio Mechelen. Een half uur voor de start waren ze allemaal bezet. Nog eens evenveel stoelen werden aangedragen, en dan nog kon niet iedereen zitten.

Mieke Van Nuland op de startavond van GvK-RegioMechelen

Het werd dan ook een mooi programma.

Mieke Van Nuland, Mechelaar, GvK-ambassadeur en voorzitter van seniorenvereniging Okra, legde uit hoe ook Okra van de zorg voor het klimaat een van haar actiepunten gemaakt heeft. Het thema leeft er al enkele jaren, veel afdelingen nemen deel aan de acties. Grootouders die samen met hun kleinkinderen bomen planten, bijvoorbeeld. Als symbool voor de toekomst kan dat tellen.

Bea Cantillon op de startavond van GvK-RegioMechelen

Een andere GvK-ambassadeur, Bea Cantillon, verduidelijkte aan de hand van concrete voorbeelden waarom klimaattransitie niet evident is voor mensen die in armoede leven. Zij legde de vinger op de wonde van het zwakke Vlaamse klimaatbeleid, maar sprak ons moed in door ons ervan te overtuigen dat er op het Europese niveau stappen in de goede richting gezet worden.

Frank Deboosere heeft niet geaarzeld toen we hem vroegen ambassadeur te worden van Grootouders voor het Klimaat. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, maar sprak ons toe via een videoboodschap. Die was duidelijk: verandering is nodig. Beter vandaag dan morgen.

Jan Merrtens op de startavond van GvK-RegioMechelen

Auteur Jan Mertens, nog een GvK-ambassadeur, sleepte het publiek mee door te vertellen over zijn boek ‘Klimaatverdriet, hoop en verzet’. Een interessant, doorleefd pleidooi om niet te bevriezen in angst of boosheid, maar om onze emoties om te buigen naar positieve actie, ook als we niet zeker zijn over de uitkomst.

Moderator Luc Roelen ging in gesprek met drie jongeren van de Mechelse jeugdraad. Ze kregen verdiend applaus voor elke zin die ze zegden. En neen, ze nemen ons niets kwalijk, maar het is wel hoog tijd om alle krachten te bundelen en te handelen. Er zijn kiemen geplant en gepland om samen met hen in Mechelen aan concrete projecten te werken.

Onze eigen Guido Luyckx speelde samen met violiste Marleen Ydiers een treurlied dat hij zelf gecomponeerd heeft.

Lang na-treuren was er niet bij want de Mechelse stand-upcomedian Bert Gabriëls hield ons op zijn typische manier een spiegel voor. We zullen ongetwijfeld aan zijn woorden denken voor we nog eens appels in een ‘kartonneke met een foto van de appel erop’ kopen.

Dat maakte dat we de avond lachend konden afsluiten en rustig konden napraten met fijne livemuziek op de achtergrond.

Zo’n 150 mensen woonden deze boeiende avond bij. Een aantal onder hen heeft zich meteen lid gemaakt. Nog meer mensen lieten weten dat ze zich willen engageren in onze organisatie.

Wordt dus zeker vervolgd.


De Mechelse ploeg is makkelijk bereikbaar via RegioMechelen@grootoudersvoorhetklimaat.be

Illustraties: eigen foto’s.

2 Antwoorden

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .