Zo’n shirts dragen de spelers van Forest Green Rovers. Het koffiegruis is gemengd met gerecycleerd plastic. De club speelt momenteel in de Engelse derde klasse. Het is de groenste voetbalclub ter wereld. Dat is het werk van dynamische voorzitter Dale Vince. Die lanceerde met veel succes “Operatie Duurzame Handen”. Volgens de FIFA zijn de Rovers een voorbeeld voor alle clubs.
Een groene multimiljonair
Dale Vince is de eigenaar van Ecotricity, één van de grootste groenestroombedrijven van het Verenigd Koninkrijk. In 2010 nam hij de Forest Green Rovers over. De club bestaat al sinds 1889, maar had nooit een grote rol gespeeld in het Engelse voetbal. Toen Vance aan het roer kwam stond hij pas in de vijfde divisie. Maar enkele maanden geleden was het feest. Voor het eerst in zijn geschiedenis promoveerden de Rovers naar de League One, de derde hoogste reeks in het Verenigd Koninkrijk.
Groene voorwaarden
Vance stak geld in de club en werd voorzitter, maar wel op zijn voorwaarden. Eerst werd rood vlees, dan werden wit vlees, vis en alle dierlijke producten uit het menu geschrapt. In 2015 werden de Forest Green Rovers de eerste veganistische voetbalclub ter wereld.
De club moest van de groene voorzitter helemaal CO2-neutraal worden. In de eetstandjes kon je plantaardige burgers krijgen in plaats van hotdogs of hamburgers.Het bier moest duurzaam gebrouwen zijn. Merkwaardig is dat de inkomsten uit de verkoop van eten en drank verzesvoudigden.
Duurzame keuzes
De Roovers trainen en spelen op gras dat onderhouden wordt met azijn, regenwater, zeewier en koeienmest. Een robotmaaier houdt het gras kort. Zonnepanelen van het stadiondak leveren de groene stroom. Bij uitwedstrijden transporteert een elektrische bus de spelers. Fans met een elektrische auto kunnen hun batterijen opladen tijdens de thuiswedstrijden.
Tegen 2025 zullen de spelers in het duurzaamste stadion van de wereld kunnen spelen. Het is helemaal gebouwd van hout. Dat is een duurzaam materiaal. Via de fotosynthese halen bomen het broeikasgas CO2 uit de lucht om te groeien. Voor klassieke stadions wordt erg veel beton gebruikt. Bij de productie en het gebruik van beton wordt heel veel CO2 uitgestoten. Alleen de productie van beton is verantwoordelijk voor vier tot acht procent van de wereldwijde CO2 uitstoot.
Vance is er van overtuigd dat steeds meer mensen in de voetbalwereld de kaart van de duurzaamheid zullen trekken. Voetbal Vlaanderen heeft in elk geval nog een lange weg te gaan. Maar de huidige energiecrisis kan een sterke stimulans zijn om na te gaan hoe het duurzamer kan op en rond onze voetbalstadions.
Foto Wikimedia
Reactie toevoegen