Scherm­afbeelding 2024-06-28 om 11.34.30

Waarom een witte olifant voor formateur Diependaele?

Grootouders voor het Klimaat overhandigen ‘olifant in de kamer’ aan de onderhandelaars van de Vlaamse regering om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis

Op het Martelaarsplein in Brussel – zetel van de Vlaamse regering – verzamelde op vrijdagochtend 28 juni 2024 een delegatie van de burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat met een grote handgemaakte olifant. 

“Wij willen een olifant bezorgen aan formateur Matthias Diependaele, want de klimaatnoodtoestand is de olifant in de kamer van de politiek”, aldus woordvoerder Denise Puttaert. Volgens Grootouders voor het Klimaat is elke partij op de hoogte van de urgentie van de klimaatcrisis, maar werd er tijdens de
verkiezingscampagne toch nauwelijks over gesproken. Zij eisen daarom nu dat het klimaat een belangrijk thema wordt tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe Vlaamse Regering.

“Als grootouders stelden wij verbijsterd vast dat het thema klimaat in Vlaanderen totaal afwezig was tijdens de campagne voor de verkiezingen van 9 juni 2024. Wij vragen dat tijdens de regeringsvorming de ‘elephant in the room’ niet langer genegeerd wordt” aldus co-voorzitter Hugo Van Dienderen.

GvK bezorgt witte olifant aan de onderhandelaars

Namens de Grootouders overhandigde Denise Puttaert een olifant aan een medewerker van het kabinet van Jan Jambon, huidig minister-president van de Vlaamse Regering. Zo komt de olifant binnenkort bij formateur Matthias Diependaele terecht. Grootouders voor het Klimaat verstuurt via post ook kleinere olifantjes naar de voorzitters van alle Vlaamse partijen. Klimaat is een probleem dat elke burger en daarom elke partij aangaat.

Onze kinderen en kleinkinderen waren de verliezers van de verkiezingen, laat ze nu de winnaars zijn in het beleid van de volgende jaren


Speech van woordvoerster Denise Puttaert

Tijdens de verkiezingsstrijd en in de programma’s van de verschillende partijen ging het steeds over DE economie en ONZE welvaart en de haalbaarheid en betaalbaarheid.
Geen woord over een duurzame toekomst, over een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.
De huidige klimaatverandering en de ecologische ineenstorting werden niet vermeld. Nochtans zitten we er midden in. Wie dit ontkent is van slechte wil. Om het debat niet te hoeven voeren, wordt opnieuw technologische innovatie naar voren geschoven.
Einstein merkte op dat we problemen niet kunnen oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.
En Einstein was toch niet de eerste de beste.
We leven in een tijd van massa-extinctie, de zesde in de geschiedenis, maar de eerste veroorzaakt door menselijke activiteit.
Insecten, vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën zijn massaal aan het uitsterven.
Met het huidige traject stevenen we bovendien af op een klimaatopwarming van 4° tegen het einde van deze eeuw. De mens heeft nog nooit op zo’n planeet geleefd.

Afbeeldingen: eigen foto’s, © gvhk.be . Meer foto’s vindt u hier (via google).
Voor informatie over de actie kunt u contact opnemen met woordvoerder en organisator Denise Puttaert via info@gvhk.be

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .