DSC00618-tram-en-spandoek

Waarom gingen ze naar de Klimaatmars?

“Weet je wat jij zou moeten doen?” stelde co-voorzitter GvhK Hugo Van Dienderen voor aan ondergetekende: “Vraag eens aan een aantal deelnemers waarom ze meestappen in de Klimaatmars. Grootouders maar eveneens wat jongere mensen. En neem dan ook een fotootje.” Een kolfje naar mijn hand, dacht ik. Maar ik had geen rekening gehouden met de koude en vingers die verstijfden waardoor mijn notities meer en meer op hiërogliefen gingen lijken. 

Peter is in het gezelschap van zijn broer Luc. Peter is niet aan zijn eerste mars toe. De teleurgang van milieu en klimaat zijn al langer zijn bekommernis. “Waarom ik hier ben? Simpel: het klimaatprobleem staat veel te laag op de politieke agenda. Dat moet veel hoger. En daarom stap ik mee.”

Bernard loopt met een vlag tegen kernenergie. “Hij is een geëngageerd actievoerder.” geeft zijn vriend als inleiding. Bernard zelf vindt dat we hoogdringend van koers moeten veranderen: “Er is niemand die zich wat aantrekt van het lot van de wereld, politici belijden enkel met woorden. Dus moet er iets veranderen. Neen, er moet veel veranderen.”

Een zelfde boodschap klinkt bij Joke. Zij is samen met haar man Joren en hun kinderen Flore en Obe naar Brussel afgezakt. En niet te vergeten, hun hondje. Flore draagt een zelfgemaakt bordje ‘Stop de opwarming. Joke vat het allemaal samen: “Wij willen onze boodschap laten klinken: stop met de subsidies voor fossiele brandstof en werk aan een leefbare wereld.”

Paul heeft enkele weken geleden hier in Brussel mee gestapt in de betoging die aandacht vroeg voor Gaza. Een verschrikkelijk probleem, vindt hij, maar het klimaatprobleem is al even erg: “Het gaat om de toekomst van de wereld, het gaat om de toekomst van de kinderen. Hier gaat het nog maar in de Stille Zuidzee zijn de mensen aan het verzuipen. Denk maar aan Tuvalu.”

Bob stapt achter het spandoek van Frappant. Hij is dan ook dirigent van dit solidariteitskoor. Hij wil als grootouder voor het klimaat mee zijn stem laten horen: “Het klimaat gaat achteruit en ik wil dit doen voor de kleinkinderen. Ik ben nog zo naïef te denken dat dit helpt.” Bob is verheugd dat er een divers deelnemersveld is, van jong tot oud. “Dit is geen klein groepje weirdo’s. Dit thema wordt algemeen gedragen.” besluit hij.

Ineke is al jaren actief voor het ecologische gedachtegoed. Ze is  in gezelschap van haar man Mark. Op de vraag wat haar naar Brussel brengt kan ze naar eigen zeggen slechts met een cliché antwoorden: “Ik kijk met angst naar de toekomst. In welke wereld moeten onze kleinkinderen leven als er nu niets gebeurt?”

Sandra staat met haar kindje Maeva even aan de kant. Haar dochtertje heeft een tijgerpakje aan. Sandra, een Nederlandse die in Brussel woont, klinkt bezorgd: “Wat is de toekomst voor mijn kind? En wat met het natuurbehoud? Ik vertel trouwens Maeva dat hier allemaal mensen zijn die graag dieren zien.” Als ik tegen het meisje zeg dat ik ook van dieren houd, zeg Sandra heel teder tegen haar kindje: “Hoor je dat, tijgertje?” Sandra was ook ingenomen met de grote delegatie van Grootouders voor het Klimaat: “Ik heb al een foto doorgestuurd naar mijn moeder in Nederland.”

Een opgemerkte delegatie is Hans met zijn dochters Coralina, Poly Pou en Amalia. De kinderen hebben elk een bord vast. “Zelf gemaakt, ik heb enkel wat geholpen.” Hij glimlacht als hij naar het bord kijkt waarop staat ‘Zorg beeter voor de natuur’: “Tja, beeter is de vergrotende trap van beter.” Dan wordt hij ernstig: “De kinderen voelen zich betrokken bij het klimaat maar ze maken zich soms teveel zorgen. Het is niet makkelijk om deze problematiek te vertalen naar hun draagkracht.”

Marleen wil er als kersverse grootmoeder ook bij zijn. En daar heeft ze een goede reden voor: “Als je mij naar mijn motivatie vraagt waarom ik naar Brussel ben afgezakt, kan ik je dat in enkele woorden zeggen. Ik wil mee opstappen voor mijn pasgeboren kleindochtertje Leona. En verder kan ik mij vinden in de slogans die hier mee worden gedragen.”

We waren talrijk aanwezig op de Klimaatmars. Met o.a. een pleidooi voor meer bus en tram. Goed voor iedereen, voor betere lucht en voor het klimaat.

Op het TV-nieuws van VTM en VRT kreeg onze aanwezigheid gepaste aandacht.Op de website van de VRT kreeg de Zelfgemaakte Tram van regio Antwerpen een mooi artikel.

Bekijk ons uitgebreid fotoverslag.

Auteur en interviewer: Wilfried Defillet

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .