OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Walter Lotens

Borgerhoutenaar Walter Lotens is ‘een glokale burger’ als geen ander. Walter Lotens was als leraar mede-oprichter van de Actiegroep Kritisch Onderwijs (AKO). Als wereldreiziger, freelancer voor diverse magazines  en als publicist schreef hij over de beweging van onderuit, voornamelijk in Latijns-Amerika, over coöperaties, ‘de ontmoeting met de andere’, maar daarnaast even goed over het Antwerpse mobiliteitsdossier. Zijn recentste boeken zijn Het menuet van Kondratieff. Kroniek van een kosmopoliet, uitgegeven in 2018 bij Gompel & Svacina, en het gloednieuwe Rebelse plekken, over municipalisme en commons, eveneens uitgegeven bij Gompel & Svacina. Op 2 oktober (20u) is   de boekpresentatie van Rebelse plekken  in ELcker-Ik, Antwerpen.

Als kersvers ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat maant hij ons aan om

“Ook naar het zuiden te kijken

‘Neen, ik ben geen biologische grootvader en toch heb ik twee kleinkinderen: Stella en Stelli. Deze Surinaams-Javaanse meisjestweeling van goede vrienden is nu vijftien. Voor hen zijn wij hun Belgische oma en opa. Zij werden geboren in 2014 net toen wij Suriname verlieten. Dat mooie land behoort tot de top tien van meest kwetsbare landen met een lage kustvlakte. Je weet wel: zeespiegelstijging. Op de COP 21 in Parijs vroeg Suriname steun voor de aanplant van mangrovebossen. Tevergeefs naar mijn weten.

Daar moest ik als klimaatopa aan denken tijdens de laatste klimaatmars. Niet alleen aan Stella en Stelli en hun ouders in Suriname, maar aan het zuiden van deze wereld. Het water komt op sommige plaatsen al tot aan de lippen. Alleen niet van de politici die hun droge lippen liever gebruiken om holle slogans te lanceren.”   

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .