Walter van den Broeck (c)koen broos__169

Walter van den Broeck

Walter van den Broeck? … Groenten uit Balen! … Juist! Een hele generatie Grootouders groeide op met Germaine en Luc, Jan Debruycker, Clara en de Vieille Montagne. In tekst, op de planken, op het grote scherm. Maar Walter van den Broeck is nu ook … Ambassadeur voor de Grootouders van het Klimaat! Voor wie het nog niet gelooft, hieronder zijn statement.

Dames en Heren,

Ik heb lang geworsteld met angst om jong te sterven. De laatste jaren heb ik daar veel minder last van.

Misschien komt dat doordat ik volgend jaar bij Leven en Welzijn 79 jaar oud wordt.

Mijn broer die sinds 1950 in Mexico woont, is onlangs zelf 91 geworden.  Aan mijn felicitatie voegde ik een korte klaagzang toe. De 80 die mij in het vizier komt vind ik ook geen kattepis.

Hij stelde me gerust: de eerste 80 zijn de moeilijkste, daarna loopt alles op wieltjes verzekerde hij mij.

Hijzelf is van plan 100 te worden. Zelf heb ik daar niet zoveel zin in, want een wereld met een dolgeworden klimaat vind ik maar niks.

Van jaar tot jaar raakt de prettige afwisseling die ons weer vroeger tot « Belgisch weer » bestempelde steeds meer zoek. In de zomer halen we hier tegenwoordig  vlot de 40°,  en een onweer ontaardt al snel in een orkaan inclusief tornado’s die hele bossen en muziekfestivals wegblaast. En een plensbui leidt algauw tot overstromingen die hele dorpen en steden onder water zet, en die bezig is van Venetië een onderaardse stad te maken.

Dat de mens de veroorzaker is van de klimaatsverandering is, volgens mij althans, onwaarschijnlijk, maar dat hij het fenomeen bevordert ten koste van zichzelf, daaraan kan niet langer getwijfeld worden.

Wij weten intussen ook hoe hij dat doet: door ons milieu te ruïneren en onze gezondheid naar de knoppen te helpen met zijn C02 producerende productie.

Waarom hij daar dan mee doorgaat ? Omdat hij dat slechts als een wat hinderlijk, maar onschuldig bijverschijnsel vindt van werkgelegenheid en de productie van miljarden opbrengende, volstrekt overbodige dingen.

Een klimaatverandering is een natuurlijk verschijnsel,  het produceren van C02 is een menselijk ingreep die bovendien zijn gezondheid in toenemende mate naar de knoppen helpt. Wie wil 100 jaar worden, als hij op zijn 40ste al worstelt met kanker, dementie, broze botten en zich nog uitsluitend met een rolstoel voort kan bewegen ?

Ach, onze tijd zal het wel duren, denken wij oudjes. Dat is juist. Maar onze kleinkinderen hebben onderhand de leeftijd om zelf voor hun nageslacht te zorgen.

Dat nageslacht heeft ook het recht angst te hebben om jong te sterven en oud genoeg te worden om er geen last meer van te hebben, en een gezonde honderd jaar oud te worden.

Daarom willen wij leiders die niet alleen een lange termijnvisie ontwikkelen maar haar ook in de praktijk brengen, die leidt tot een gezonde productie en beveiligingen tegen natuurgeweld van welke aard ook.

@Walter van den Broeck

Grootouders voor het Klimaat

 9 december 2019


Foto Walter van den Broeck: © Koen Broos

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .