Screenshot

Wat een dag!

Vanmorgen om half negen werd een Afrikaanse olifant gespot op het Martelarenplein in Brussel. Hij wachtte de regeringsonderhandelaars voor de Vlaamse regering op, om hen wijze en goede raad te geven, zoals het olifanten betaamt. Deze olifant was niet alleen boos, maar vooral verdrietig omdat hij zich verwaarloosd voelde. Hij stond immers al een tijdje in de kamers van de verkiezings­hoofd­kwartieren, de media­debatten en nu in de onder­handelings­cenakels, maar hij werd niet opgemerkt of botweg genegeerd en zelfs gekleineerd als “klimaat­hysterisch”. Vooral dat deed hem veel verdriet want ook al had hij een olifanten­vel, zijn olifantengeheugen had hem uit het verleden geleerd wat ook in de toekomst zou gebeuren. Hij was ongerust.

Witte Olifant (in de kamer)

Inwendig brieste en huilde en toeterde de olifant uit wanhopige gedreven­heid om zijn kudde te vrijwaren van verdere klimaat­ontsporing, maar hij hield zich in om vooral salonfähig te blijven. Zo hoort dat tegen­woordig. “Als je het niet doet voor onze Europese welvaart en Vlaamse koopkracht op de lange termijn, doe het dan voor Rosa’” slurfte hij stil, “doe het dan voor Rosa, de Rosa die we al kwijt raakten in de regenbom van 2021, en voor alle Rosa’s van nu en in de toekomst, hier en overal in de wereld. Onze Rosa kunnen we niet meer helpen, maar vele Rosa’s hier en overal in de wereld, nu en in de toekomst wel. Doe het dan!”

De olifant was het initiatief van een koppel Grootouders voor het Klimaat die een actie rond ‘de olifant in de kamer’ op poten hebben gezet nu de regeringsonderhandelingen nog niet te ver gevorderd zijn. Ze stonden met een groep Grootouders op het Marte­laren­plein. Ze kwamen van ver, voor zover de treinen reden, ze onder­braken hun vakantie, ze herschikten hun drukke geëngageerde agenda’s. Ze stonden er, hoopvol en vastberaden, en ze hadden alle moeite om de olifant te bedaren. Zij gaven hem een forum om de preforma­teur en de partij­voorzitters symbolisch te benaderen. Zo werd hij eventjes salonfähig, maar het is afwachten wanneer hij opnieuw aan uitbreken zal denken. Ook dan mag hij op de steun van de Grootouders rekenen, want ook ons geduld raakt op. Hoe wijs-beschaafd we ook willen zijn.

Kippenvel kreeg ik ervan, deze ochtend om half negen.

poster For Rosa

En vanavond kreeg ik weer kippenvel én de krop in de keel, tijdens de try-out van For Rosa, de theatervoorstelling van Nic Balthazar en Ben Van Bunderen Robberechts. Ja ,dit werd een lange, bewogen dag.

Zien die boel! Waar je ook kunt, uit solidariteit! Zoveel mogelijk met mensen. Alle mensen, iedereen die wil genieten van een liefdesverhaal met een dramatisch/hoopvolle afloop. Pakkend, echt gebeurd, goed verhaal, sterke tekst, bijzonder goed geacteerd door een natuurtalent, mooie omkadering, toegankelijk en mobiliserend voor jong en oud. Na afloop vele traantjes en staande ovatie!

Wat een dag!
Groet,
Ria en Erik


  • For Rosa speelt de volgende maanden op diverse podia. Het is een pakkende theatermonoloog met acteur Felix Maesschalck, op tekst van Nic Balthazar en Benjamin Van Bunderen Robberechts.
  • De regeringsonderhandelingen spelen de volgende maanden op diverse locaties en podia.
  • De olifant in de kamer speelde de voorbije maanden een duistere rol in de politiek van 2024.
  • De witte olifant is een initiatief van Grootouders voor het Klimaat en kadert in de campagne #kies2024

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .