I Am Greta poster 21 okt 2020

We are Greta

I am Greta, de film van Nathan Grossman over Greta Thunberg (wat dacht je), komt vandaag, 21 oktober 2020, in roulatie in de Vlaamse bioscopen.

We verzamelden enkele reacties van mensen die de film al zagen, b.v. op Filmfest Gent.

De film ‘I am Greta’ moet iedereen eraan herinneren dat we vóór de coronacrisis met miljoenen van over heel de wereld op straat kwamen om te vechten voor een toekomst. Dit zal na covid opnieuw beginnen. Maar de klimaatstrijd is niet de strijd van Greta. Het is ook niet mijn strijd. Het is de strijd van iedereen, want het zal op iedereen een gigantische impact hebben. Dus stop met het applaus en de schouderklopjes en start met het actief meewerken aan deze strijd. We hebben iedereen nodig. (Anuna De Wever)

“La réalité dépasse la fiction”, en het is zo goed gedaan. Een onwaarschijnlijk verhaal over iemand met Asperger die laat zien hoe dat ook zo’n kracht kan zijn. Ze zegt in de film: “Ik denk alleen zwart-wit als het over klimaat gaat”. Dat zouden we met ons allen moeten doen, want als we zo voortdoen, zal het slecht aflopen. (Nic Balthazar)

Zal Greta het klimaat redden? Neen. Maar ze heeft in 2019 met een klein schroevendraaiertje wel een groot scharniermoment gecreëerd. Haar Asperger (zelf zegt ze “ik lijd niet aan asperger, ik héb asperger” ) is toch een kwaliteit die je in de film duidelijk ziet: super geconcentreerd en gefocust, zaken snel memoriseren, emotioneel niet te raken door aanvallen (ze lacht erom: “Fuck Greta”). En ook  zeer goed kunnen verwoorden, duidelijk en gevat in haar speeches, zonder angst de wereldautoriteiten scherp te confronteren met hun theater. Zal Greta het klimaat redden? Neen, maar ze zegt duidelijk: jullie politici moeten het doen, en luister naar de wetenschap…. (Koen Platevoet)

Samen gaan kijken naar I am Greta leek mij een leuk verjaardagscadeau voor mijn 15-jarige kleindochter… en het bleek een voltreffer! De film neemt je mee in de roller coaster dat het leven van de klimaatactiviste geworden is de voorbije 2 jaren, van haar eerste protest moederziel alleen zittend op de straatstenen van Stockholm  tot de massabetogingen wereldwijd waarbij tienduizenden jongeren haar naam scanderen. Je krijgt een uitzonderlijke en intieme inkijk in het leven en de persoon van Greta Thunberg. Je wordt meegenomen in haar goede en kwade dagen, haar angsten en bezorgdheden over de teloorgang van onze planeet, haar koppigheid om door te doen ondanks ontgoochelingen en regelrechte bedreigingen, haar onverstoorbaarheid als ze ontvangen wordt door wereldleiders, haar  vertwijfeling en soms ook haar eenzaamheid bij de overtocht van de oceaan. Meermaals kregen we tranen in onze ogen van ontroering en we waren zeker niet de enigen  … echt een film die aan de ribben blijft plakken!  Een niet te missen aanrader dus… (Vera Dua)

Vorig jaar heb ik Greta Thunberg in Brussel gezien, toen we met de Grootouders voor het Klimaat de jongeren stonden aan te moedigen in hun schoolstaking. De tranen sprongen me in de ogen: zo’n tenger meisje met zoveel kracht! Die bewondering trof me weer gedurende de hele film. Een toffe scène: een journalist zegt “je lijdt aan Asperger”, waarop Greta hem onmiddellijk corrigeerde: “Ik lijd niet aan Asperger, ik héb Asperger”. Dat ze haar handicap gebruikt om zich te concentreren op het thema van de klimaatcrisis is fantastisch. Ze weet er alles van en ze wil er iets aan doen, ook al is ze nog zo jong! (Lieve Parmentier)

In De Standaard van 20 oktober schreef Jeroen Struys onder de insinuerende titel “De aanbidding van de Heilige Greta” een recensie die zo eindigt: “Als je altijd al genoeg hebt gehad van het Zweedse meisje, zal deze film je vegetarische, lokaal in elkaar gedraaide worst wezen. Maar als je haar tomeloze inzet en mobilisatiekracht bewondert, moet je dit stuitend vinden. I am Greta is duidelijk gemaakt voor de fans, maar overtuigt niemand. Het is het filmische equivalent van een poster aan de muur van een tienerkamer.”

In De Morgen van 15 oktober schreef filmrecensent Berend Jan Bockting o.m. dit: “De film is een persoonlijk portret van iemand die liever niet geportretteerd wil worden. Haar boodschap moet wat Thunberg betreft centraal staan. Haar aspergersyndroom komt uitgebreid aan bod; ze toont zich opmerkelijk zelfbewust over haar aandoening, die het volgens haar eenvoudig maakt om door alle ruis en onzin van politici heen te prikken.”

Op Klara besprak Lieven Trio de film. Een passage: “We zien de rise to fame van dat kleine meisje en hoe ze daar mee omgaat. Je leert haar van zeer dichtbij kennen, enerzijds als een overtuigde en idealistische jonge vrouw, maar ook – en dat maakt de film uniek – als een klein pubermeisje. Zo krijgt ze een heel menselijk gezicht, een groot contrast met de manier waarop ze vaak in de media komt. [..] Haar Asperger-syndroom wordt soms gebruikt door haar tegenstanders om haar te kleineren en opzij te schuiven, maar hier in de film is het net omgekeerd, het verklaart waarom Greta net wel heel helder kan kijken en de ernst van de situatie inziet omdat ze alleen afgaat op de feiten en de statistieken en zich niet laat inpakken door de praatjes en het gespin van politici e.d. en ook omdat ze een heel uitgebreide kennis heeft van het klimaat.”


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .