Op 1 oktober 2020 legde een nieuwe Belgische federale regering de eed af bij de koning. De regeerverklaring gaf ons hoop, maar is die hoop gewettigd? Voor dit webinar vroeg Grootouders voor het Klimaat aan Benjamin Clarysse, die als BBL-medewerker het klimaatbeleid al een hele tijd volgt, wat hij en de Bond Beter Leefmilieu denken over de klimaatvoornemens van de nieuwe regering.
Benjamin Clarysse overliep met ons het regeerakkoord in het licht van de urgentie van een degelijk klimaatbeleid. We weten dat de volgende 10 jaar cruciaal zijn. De doelstellingen voor 2030 zullen we niet halen als we nu niet massaal de omslag maken. Hij toetste de inhoud van het regeerakkoord af aan de zes hefbomen die Enviro8, dat zijn de acht belangrijke Belgische milieu-bewegingen (BBL, Bral, WWF, Natuurpunt, Natagora, IEW, Greenpeace, IEB) aan de regeringsformateurs bezorgden.
1. Groene fiscaliteit (bedrijfswagens, luchtvaart, investeringsplan, koolstoftaks, hernieuwbouw, beleggingsstrategie van de Federale Participatie- en InvesteringsMaatschappij).
2. Energietransitie, met twistappel kernuitstap (timing is bijzonder krap) en de cruciale nood aan opslag en interconnectie
3. Windkracht en natuur op zee: snel een tweede windmolenzone met aandacht voor een marien ruimtelijk plan; investeren in windparken buiten het grondgebied; een project (Ventilus) voor aansluiting op het hoogspanningsnet.
4. Het spoor wordt geherwaardeerd, geïnspireerd op het Zwitserse model, met internationale nachttreinen, investeringen, aandacht voor de reiziger, verdubbeling vrachtvervoer tegen 2030.
5. Er komt een actieplan voor circulaire economie, met goede hoofdlijnen zoals aandacht voor productnormeringen. Er moet evenwel nog veel concreet gemaakt worden (en er is onduidelijkheid over statiegeld).
6. Biodiversiteit: principes zijn prima, hoewel er bij de diepzeemijnbouw en pesticidebeleid voorzichtigheid is geboden.
Het regeerakkoord zet de juiste richting uit, maar is niet concreet genoeg, met het gevaar dat dingen blijven liggen of achterpoortjes ingebouwd krijgen. We zullen op onze hoede moeten blijven. Wat ook cruciaal is: een goede werkrelatie met Vlaanderen dat vaak lagere klimaatdoelstellingen heeft. Hopelijk raakt België door een goede interne samenwerking weg van het zijspoor waar we internationaal achterstand oplopen. Dan kunnen we ook profiteren van de financiering die in de Green Deal zit. Ook onbekend: de impact van Covid-19.
Benjamin Clarysse beoordeelt alles kort en helder (we konden meer plusjes dan minnen noteren, maar er blijven nog veel twijfels en vaagheden), en ging met kennis van zaken in op de vragen van de deelnemers. De Green Deal, het Europees landbouwbeleid, salariswagens, grondstoffen voor (auto)batterijen, e-fuels, off-shorewindmolens, CO2-heffing, energiecoöperaties, vraagsturing, verduurzaming van transport… het kwam allemaal ter sprake.
Goede startpositie, maar de race moet nog worden gelopen
Een goede relatie met de Vlaamse regering wordt cruciaal
U kunt deze webinar altijd (her)bekijken op ons youtubekanaal of hieronder:
Reactie toevoegen