20190920_151255-BBCC

De curve afvlakken door de luchtvervuiling aan te pakken

We maken hier even plaats voor een lezersbrief van Kathy. Ze vraagt zich af waarom er tijdens deze coronacrisis zo weinig aandacht is voor luchtvervuiling. Ook vindt ze dat jongeren in deze tijd veel opofferen voor ouderen, maar er omgekeerd niet voor hen gezorgd wordt, voor schone lucht en een waardige toekomst.

Jaarlijks sterven in ons land meer dan 9.000 mensen aan luchtvervuiling, wereldwijd meer dan 8 miljoen.  Kinderen zijn erg kwetsbaar voor luchtvervuiling en lijden in toenemende mate aan o.a. astma en allergieën.  

Er is ook een sterk vermoeden vanuit de wetenschap dat luchtvervuiling zorgt voor een zwaarder ziekteverloop bij coronapatiënten en voor meer coronadoden, wat ook niet onlogisch zou zijn.  Eén van de hotspots van luchtvervuiling is… Lombardije! 

Over het verband tussen corona en luchtvervuiling verschenen al verschillende artikels, o.a. op de website van VRT en op de website Gezondheid en Wetenschap. 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/16/corona-erger-in-vervuilde-steden/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/04/luchtvervuiling-en-corona/

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/heeft-luchtvervuiling-een-negatieve-impact-op-covid-19

Intussen worden gezonde menselijke behoeften beperkt maar geen vervuilende activiteiten zoals autorijden, luchtverkeer, industrie,…  We zijn 8 maanden verder sinds het begin van de pandemie, maar het drastisch en snel verminderen van luchtvervuiling lijkt nog altijd helemaal geen deel van de strategie te zijn om uit deze situatie te geraken.  

De werkdruk in de ziekenhuizen zou enorm afnemen indien er nog nauwelijks verkeersslachtoffers of slachtoffers van luchtvervuiling (met of zonder corona) dienen opgenomen te worden. Vervuiling staat o.a. in verband met kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen.Er kunnen ook ziekenhuisbedden gespaard worden door roken of ongezonde voeding sterk af te raden,…

Om de curve af te vlakken beperken we sterk wat zo belangrijk is voor ons welzijn en onze gezondheid (en dus onze immuniteit): sociaal contact, vrij ademen, hobby’s, cultuur,… Maar aan alles wat schadelijk is voor onze gezondheid wordt niet geraakt.

luchtvervuiling aanpakken, niet het leven van kinderen inperken

Bovendien voelt het erg onrechtvaardig dat kinderen veel dienen op te offeren om ouderen te redden, maar nemen we als volwassenen niet onze verantwoordelijkheid naar kinderen toe door te zorgen voor schone lucht en een gezonde en waardige toekomst. Nochtans hebben kinderen de laatste jaren hard geschreeuwd om aandacht voor de klimaatcrisis.

Mijn hart bloedt wanneer ik zie hoe vaak er met de vinger gewezen wordt naar kinderen/jongeren. Dat kan toch echt niet!

Volwassenen zorgen voor zichzelf en voor kinderen, niet omgekeerd.  Laat ons dat alsjeblieft ook doen en het opnemen voor onze (klein)kinderen en hen niet opzadelen met verantwoordelijkheden die hen niet toebehoren. Laten we de curve afvlakken door de luchtvervuiling aan te pakken, niet door het leven van kinderen in te perken.

Kathy.

De bezorgdheid van Kathy over dringende actie rond luchtervuiling delen we met Grootouders voor het Klimaat zie https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/greenpeace-dwingt-vlaamse-regering-tot-beter-luchtkwaliteitsplan/

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .