Sweetlove_169

William Sweetlove

William Sweetlove (1949) – Op z’n hondjes de wereld veroveren

William Sweetlove kennen we als schilder, beeldhouwer en assemblagist. “Op z’n hondjes” veroverde hij de wereld. Maar… Sweetlove laat de wereld veel moois na, zónder ze te vervuilen. Ecologie en climatologie vormen al veertig jaar de inspiratiebron van zijn werk. Hij is ook lid van het Internationaal collectief de Cracking Art Group. Gekleurde wolven, slakken en vooral de overbekende honden maken deel uit van een nog groter repertoire. Een ‘hondse’ ambassadeur dus voor de Grootouders voor het Klimaat.

“Ik haal mijn inspiratie uit verloedering van de voedselketen, het tekort aan drinkbaar water, de fossiele brandstoffen, de genetische manipulatie. We lijken niet te beseffen dat we dieren en planten  kunnen controleren  terwijl zij evoluties van honderdduizenden jaren hebben afgelegd. Om mijn boodschap te laten aankomen, koos ik voor het klonen en genetisch manipuleren van honden en andere dieren en mensen als oplossing voor een gezond voedselaanbod, die als toekomstig “slow-food of “food for thought” kan fungeren. Plastic zorgt voor grootschalige vervuiling, maar niet de “plastic” is de vervuiler maar de mens die er ‘hortig’ mee omgaat. Een wereld zonder plastic is ondenkbaar geworden. Welk materiaal kan de baxter vervangen?”


Wie werk van William Sweetlove wil zien, kan tot eind oktober terecht in De Notelaer in Hingene, Bornem. Daar loopt een een duo- tentoonstelling met de fascinerende naam Flora & the Water Warriors van William Sweetlove en Bart Ramakers, die – uiteraard – helemaal in het teken staat van het klimaat. Meer op www.notelaer.be .

In het Museum voor Moderne Religieuze Kunst in de basiliek van Koekelberg vind je de Cloned Jesus Christ with pet bottles, een creatie uit 2013 van William Sweetlove, waarin de Christusfiguur de behoeder wordt van ons drinkwater. Dat is geen toeval. Drinkbaar water is immers geen vanzelfsprekend gegeven meer, maar een schaars goed omdat we er veel te onzorgvuldig mee zijn omgegaan.Ook hier dus de duidelijke ecologische bekommernis van onze ambassadeur. Meer over Sweetloves inspiratie vind je in Tertio, 15 jan.2020.  

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .