ChristineLagarde_(49521491927)_169

Wordt de Europese Centrale Bank milieuvriendelijker ?

Afgelopen woensdag dialogeerde de Europese Centrale Bank voor het eerst uitgebreid met sociale partners en andere organisaties. Ze noteerde twee grote bezorgdheden : de lage rente en klimaat. De milieubeweging vroeg om de marktneutraliteit te schrappen en meer obligaties van milieuvriendelijke bedrijven te kopen. Lagarde heeft begrip maar kon niets beloven.

De Europese werkgeversorganisatie, vakbondsfederatie, milieubewegingen en sociale, culturele en consumenten­organisaties kregen woensdag de kans vragen te stellen over het monetair beleid en suggesties te doen aan ECB-voorzitster Christine Lagarde en hoofdeconoom Philip Lane. Die dialoog onder de hoofding ‘De ECB luistert’ kadert in de evaluatie van de strategie die de centrale bank in januari heeft gelanceerd.

Meer obligaties van milieuvriendelijke bedrijven ?

Naast de lage rente kwam de klimaatverandering uit­gebreid aan bod. Om de uitstoot van broeikasgassen te helpen beperken vroegen Greenpeace en Sustainable Finance de ECB om bij de aankoop van bedrijfsobligaties de marktneutraliteit te schrappen. Dat betekent dat de ECB meer obligaties van milieuvriendelijke bedrijven koopt en minder of geen van vervuilende ondernemingen. De milieubeweging wil zo de uitstoot van broeikasgassen helpen beperken.

Nu koopt de ECB in verhouding tot het uitstaande bedrag evenveel obligaties van milieuvriendelijke als van vervuilende bedrijven. De werkgeversorganisatie Business Europe wil de marktneutraliteit handhaven en is het niet eens met de milieubeweging. Lagarde zei dat de ECB haar aankoopprogramma van obligaties zal evalueren, maar ze deed geen concrete beloften.

Op basis van artikel in De Tijd wo 22/10/2020 door Wouter Vervenne ■


U kunt hieronder zelf horen hoe Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, deze groene wending verdedigt op de recente UNEP-vergadering (United Nations Environment Programme), dat is de afdeling van de Verenigde Naties (VN) die de milieuactiviteiten van de VN coördineert. (Duur: 10 min)

Korte inhoud van de woorden van Christine Lagarde:
Hoewel er in Europa nog te weinig geld naar groene projecten gaat, is het groene financieel Europa meer en meer actief. 30% van het voorgestelde herstelplan na corona zal groene investeringen betreffen; wereldwijd is meer dan 40% van alle groene obligaties in €, en slechts 20% in $. Toch is de vergroening niet transparant en duidelijk genoeg, soms kun je het een vijgenblad noemen.
Ook  centrale  banken moeten zich afvragen of het nog past zich marktneutraal te houden, of ze niet juist daardoor excessieve risico’s nemen met impact op de toekomstige generaties.  Want anders zullen onze kinderen en kleinkinderen terecht vragen of we onze job wel hebben gedaan.


Foto: © EU Europees Parlement (CC BY 2.0)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .