Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

GvK logo

Beste klimaatgrootouder,

Eind 2024 zullen bijna 200 landen bijeen gekomen zijn op drie conferenties om drie problemen aan te pakken: het verlies van biodiversiteit, de klimaatverandering en de plasticvervuiling. Momenteel vindt in Colombia de biodiversiteitstop COP 16 plaats om de wereldwijde aanpak van biodiversiteitsverlies, natuurbescherming en toegang tot natuurlijke hulpbronnen te bespreken.

Niet veel later volgt de ‘klassieke’ klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan die reeds in een webinar met Peter Wittoeck (leider van de Belgische delegatie) aan bod is gekomen en waaraan we nog veel aandacht zullen besteden. Deze conferentie zal nagaan wat er van de beloften van vorig jaar is terecht gekomen om af te stappen van de fossiele brandstoffen die de klimaatverandering veroorzaken.

Tenslotte komt eind november in Zuid-Korea het Intergouvernementeel Onderhandelingscomité inzake plasticvervuiling voor de vijfde keer samen met het oog op de ontwikkeling van een internationaal wettelijk bindend verdrag.

Het feit dat er in een korte tijdspanne drie belangrijke conferenties plaatsvinden, zou ons optimistisch kunnen stemmen. Alleen zijn de klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en uitputting en vervuiling van hulpbronnen door plastics geen geïsoleerde problemen. Ze maken deel uit van een onderling verbonden web van crisissen die dringende en allesomvattende actie vereisen. Zolang er niets verandert in onze dominerende en exploiterende relatie met de natuur, zullen de besluiten van deze conferenties weinig uithalen.

En verder blijft België, alle conferenties ten spijt, een erg slechte leerling als het aankomt op het nakomen van klimaatengagementen. De Europese Commissie is het beu te wachten op de klimaatplannen van België en start een inbreukprocedure om België ertoe te bewegen eindelijk het finale Energie- en Klimaatplan in te dienen dat eind juni al had moeten gebeurd zijn. Dat België de deadline van 30 juni miste, lag aan de Vlaamse regering. Die wilde het Vlaamse deel van dat Belgische Klimaatplan niet indienen zolang er geen nieuwe Vlaamse regering was. De Waalse, Brusselse en federale regering wilden hun deel van het Klimaatplan wel indienen. Intussen zijn er meer dan 3 maanden verstreken, hebben we een Vlaamse regering en is het Klimaatplan nog steeds niet ingediend.

newsletter_hdr_agenda

newsletter_hdr_acties

newsletter_hdr_klimaatnieuws

newsletter_hdr_tenslotte

vzw Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 56, 2640 Mortsel
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement